“You are already naked. There is no reason not to follow your heart”.

Ik kwam net de speech weer tegen die Steve Job hield voor de groep afgestudeerden van de universiteit van Stanford. Een inspirerende speech. Nog steeds.

Het opvallende is, is dat ik de speech nu met andere ogen bekijk en beleef. Anders dan 4 of 5 jaar geleden. En dat is logisch, want het inspirerende verhaal blijft, maar de wereld draait door. Ik heb me ontwikkeld, ik ben gegroeid (figuurlijk) heb nieuwe werelden leren ontdekken en nieuwe mensen.

En het bijzondere is, is dat dan de 3 punten die Jobs benoemd, zo herkenbaar zijn! Dat zal voor iedereen gelden.

Connecting the dots.

Ik heb er eerder al over geschreven, over toeval en synchroniciteit.

Steve Jobs stopte met zijn peperdure studie. Een studie die door zijn ouders werd betaald en waarvoor ze hun hele leven hadden moeten sparen om deze te kunnen bekostigen. Steve stopte omdat er tijdens zijn studie te veel onderwerpen werden behandeld die niet zijn interesse hadden.

In plaats daarvan ging hij heel gericht kiezen voor colleges die werden aangeboden. Onderwerpen die hij wél interessant vond.

Doordat Steve Jobs zijn hart ging volgen, kennis en ervaringen ging opdoen in richtingen die hem boeiden, kwam hij verder.

Hij ontwikkelde zich op gebieden die op het oog niks met elkaar te maken hadden. Hij ontmoette mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hadden. Pas later bleek dat Steve door deze kennis en ervaringen een stevige en unieke basis had gevormd voor Apple.

Jobs eindigt dit onderwerp met: “Nogmaals, je kunt de punten niet verbinden als je vooruit kijkt; je kunt ze alleen achterwaarts verbinden. Je moet er dus op vertrouwen dat de punten in je toekomst op de een of andere manier met elkaar zullen verbinden. Je moet ergens op vertrouwen – je gevoel, bestemming, leven, karma, wat dan ook. Deze benadering heeft me nooit in de steek gelaten, en het heeft het verschil gemaakt in mijn leven.

 love and loss.

Steve zegt hierover:

Ik zag het toen niet, maar het bleek dat ontslag bij Apple het beste was dat me ooit had kunnen overkomen. De zwaarte van succesvol zijn werd vervangen door de lichtheid van weer een beginner zijn, minder zeker van alles. Het heeft me bevrijd om een ​​van de meest creatieve periodes van mijn leven binnen te gaan.

Gedurende de volgende vijf jaar begon ik een bedrijf genaamd NeXT, een ander bedrijf genaamd Pixar, en werd ik verliefd op een geweldige vrouw die mijn vrouw zou worden. Pixar maakte vervolgens ‘s werelds eerste computeranimatiefilm, Toy Story, en is nu de meest succesvolle animatiestudio ter wereld. Op een opmerkelijke manier kocht Apple NeXT, keerde ik terug naar Apple, en de technologie die we bij NeXT ontwikkelden, vormt de kern van Apple’s huidige renaissance. En Laurene en ik hebben samen een geweldig gezin.

Ik ben er vrij zeker van dat dit niet zou zijn gebeurd als ik niet was ontslagen bij Apple. Het was een vreselijk medicijn, maar ik denk dat de patiënt het nodig had. Soms raakt het leven je met een steen op je hoofd. Verlies het vertrouwen niet. Ik ben ervan overtuigd dat het enige dat me op de been hield, was dat ik hield van wat ik deed. Je moet vinden waar je van houdt. En dat geldt evenzeer voor uw werk als voor uw geliefden. Je werk gaat een groot deel van je leven vullen, en de enige manier om echt tevreden te zijn, is door te doen wat volgens jou geweldig werk is. En de enige manier om geweldig werk te doen, is door te houden van wat je doet. Als je het nog niet hebt gevonden, blijf dan zoeken. Neem geen genoegen. Zoals met alle zaken van het hart, weet u wanneer u het vindt. En, zoals elke geweldige relatie, wordt het alleen maar beter en beter naarmate de jaren verstrijken. Dus blijf zoeken totdat je het vindt. Neem geen genoegen.

death.

Steve Jobs is veel met de dood bezig geweest. Dat is ook te lezen in zijn biografie. Hij zegt het volgende:

Toen ik 17 was, las ik een citaat dat zoiets ging als: “Als je elke dag leeft alsof het je laatste is, zul je op een dag zeker gelijk hebben.” Het maakte indruk op me, en sindsdien heb ik de afgelopen 33 jaar elke ochtend in de spiegel gekeken en mezelf afgevraagd: ‘Als vandaag de laatste dag van mijn leven was, zou ik dan willen doen wat ik ga doen? doen vandaag?” En als het antwoord te veel dagen achter elkaar “Nee” is, weet ik dat ik iets moet veranderen.

Onthouden dat ik binnenkort dood zal zijn, is het belangrijkste hulpmiddel dat ik ooit ben tegengekomen om me te helpen de grote keuzes in het leven te maken. Omdat bijna alles – alle externe verwachtingen, alle trots, alle angst voor verlegenheid of mislukking – deze dingen gewoon wegvallen in het aangezicht van de dood, waardoor alleen wat echt belangrijk is overblijft. Onthouden dat je dood gaat, is de beste manier die ik ken om de valkuil te vermijden door te denken dat je iets te verliezen hebt. Je bent al naakt. Er is geen reden om uw hart niet te volgen.

Je tijd is beperkt, dus verspil hem niet door andermans leven te leiden. Laat u niet vangen door dogma’s – dat is leven met de resultaten van het denken van andere mensen. Laat het geluid van de meningen van anderen je eigen innerlijke stem niet overstemmen. En het belangrijkste: heb de moed om je hart en intuïtie te volgen. Ze weten op de een of andere manier al wat je echt wilt worden. Al het andere is secundair.

Stay Hungry. Stay Foolish.

Blijf hongerig. Blijf dwaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *