Wicked Arts Assignments

Vandaag kreeg ik het boek binnen en wat is dit een inspirerend boek met fantastische opdrachten! 

Op de achterkant staat te lezen:

Wicked Arts Assignments zijn gewaagde, ongebruikelijke, dwarse, grappige, poëtische, inspirerende, sociaal betrokken of anderszins uitdagende kunstopdrachten. Opdrachten die ogenschijnlijk simpel lijken, maar die deelnemers maximaal uitdagen.

De bijna 100 verzamelde opdrachten sluiten aan bij beeldende kunst, performance, theater, muziek, dans en design, maar belangrijker nog: ze stimuleren interdisciplinariteit. Zij bieden mogelijkheden om over onszelf, kunst en de wereld anders na te denken.

En als je de opdrachten ziet, herken je de 21e eeuwse vaardigheden die nodig zijn om de opdrachten uit te voeren! Bijna 100 kunstzinnige opdrachten, verdeeld over 12 thema’s.

Het eerste deel van dit boek geeft inzicht in kunstopdrachten vanuit historische, artistieke en educatieve perspectieven, aangevuld met interviews met experts in hedendaagse kunst en onderwijs.

Het tweede deel vormt de betreffende verzameling kunstopdrachten, voorzien van een toelichting en originele uitwerkingen in beeld. Dat is wel fijn merk ik, het geeft je een richting.

Creativiteit

Op Linkedin zie ik de ene na de andere aanbieder met de mooiste materialen om kinderen tot creativiteit te laten komen. Robots, programmeertools, verzin het maar. Let op: ik vind het ook erg leuk hoor! Maar het loopt vaak z’n doel voorbij: kinderen worden toch belemmerd in hun denken omdat de paden al uitgelegd zijn. Het is vaak trial en error, en de oplossing komt vanzelf.

Ik denk zelfs dat het creativiteit en oplossingsgerichtheid kan doven: je bent met 1 apparaat bezig, het is vaak eenzijdig. De rol van de leraar hierin is ontzettend belangrijk: het apparaat, het materiaal is niet het doel. Nee, het is onderdeel van een proces waar kinderen mee bezig zijn.

Creatieve opdrachten worden in de praktijk vaak als iets ‘groots’ gezien, iets wat veel voorbereidingstijd kost, veel uitvoeringstijd en veel rommel geeft. En daarom houden we het vaak klein, met kant en klare producten die we 1 of 2 uurtjes in de week aanbieden.

Maar wat denk je van de volgende opdrachten?

Titel: A Clair-Obscure Portrait

Create a clair-obscure portrait with the light of your smartphone in which the technique of chiaroscuro is decontextualized

Titel: Akward Family Photos

Create a photographic portrait of your family using members of your class, inspired by the website awkwardfamilyphotos.com

Titel: Make that party happen!

Design a new kind of party.

Titel: How to Treat me Well

Design a book to help your parents understand more about you.

Titel: Tower of Babel

Build a tower as high as you can, using only: cardboard, newspapers, skewers and toothpicks.

Titel: Empty your BIC

You just received a new BIC ballpoint. Make sure the pen is empty by the end of next week. Document how you ran out of ink.

Titel: Think & Legolize it

Choose your favourite painting and recreate it with Lego

Titel: Fake your social media

Fake everything on your social-media account for a week

En er is zelfs een hoofdstuk ‘too wicked’ 🙂 Met hele bijzondere opdrachten

Achterop is verder te lezen:

De opdrachten kunnen in verschillende contexten worden uitgevoerd: van basisscholen tot hoger onderwijs, van thuis tot de (online) gemeenschap, alleen of samen. Ze zijn bedoeld om de verbeeldingskracht van de docenten en leerlingen te prikkelen en aan te sporen tot nieuwe creatieve ideeën, inzichten en oplossingen.

En werkelijk de opdrachten zijn stuk voor stuk geweldig en verrassend! Niet alles is geschikt voor kinderen, maar ik merk dat mijn creativiteitsknop aangezet word als ik het boek lees. Ik verwonder mij alleen al over de creativiteit van de opdrachten. Hoe verzin je het.

Het eerste deel, het theoretisch deel, geeft je als leraar, trainer of ontwikkelaar echt nieuwe inzichten. De geïnterviewden vertellen vanuit hun point of view en dat is echt vanuit het kunstzinnige en creatieve perspectief. Geen gebaande paden, geen standaard werkvormen.

Het boek is een aanrader: voor jezelf, maar ook leuk voor de kids thuis en voor op school of de BSO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *