Vragen stellen … #durftevragen

Vanochtend had ik een heel erg leuk gesprek. De tijd vloog om. Achteraf bleek dat ik eigenlijk nog zoveel te vragen had.

Ik vraag te weinig. En dat is gek, omdat ik iedereen altijd uitdaag om zoveel mogelijk te vragen. In alle bijeenkomsten die ik houd, of het nu EHBO is, Piramide, visie trajecten.. vragen, vragen vragen. Sterker nog: in de OICT-opleiding die ik gaf had ik een extra bijeenkomst ingebouwd rond ‘vragen’.

Vroeger vroeg ik nooit iets. Dat kwam deels ook omdat ik het niet durfde. En door vragen te stellen kan het ook gebeuren dat je een onduidelijk antwoord krijgt, of een tegenvraag, of.. Het durven vragen stellen heb ik onderhand wel geleerd. In mijn commerciële carrière moest ik wel. Al was het vragen om de opdracht. Maar vooral ook vragen, vragen, vragen om de hulpvraag helder te krijgen. Want als die niet scherp was, had je een ‘onbegrepen’ klant of een boze directeur of salesmanager omdat je zoveel retouren had.

In je werk moet je sowieso altijd vragen stellen – en een open deur: ook graag zoveel mogelijk open vragen. Natuurlijk, met de nodige controle vragen er tussendoor. Ik weet er alles van. Dat is het punt ook niet.

Dus professioneel vragen stellen kan ik heel goed. Waarom doe ik het privé dan niet? Google laat me op dit punt echt in de steek.

Nu ik zo vanmiddag over het gesprek nadenk, het ‘terug beleef’ vind ik het weer een grote gemiste kans. Ik had zoveel willen weten, achteraf gezien. De vragen die ik stelde waren in feite alleen vragen naar aanleiding van een reactie. Mijn echte vragen bleven gewoon ergens ‘hangen’ in mijn hoofd. Want ik was zo gefocust op het gesprek, ik vermoed dat mijn cingulate cortex (ok, eerlijk: ik heb het opgezocht 🙂 ) elke vorm van rationeel denken blokkeerde. En achteraf denk ik dan dat ik ongeïnteresseerd over kom, of egocentrisch.

De afgelopen maanden werd het mij wel duidelijk, dat ik het niet deed. Ik werd er van verschillende kanten op gewezen. Daarom: actie!

Ik heb vorige week het boek ‘Socrates op Sneakers’ gekocht. Ik wil het leren: vragen stellen – en laat ik dan gelijk goede vragen stellen.

“Socrates op sneakers is een filosofische gids met tips en tricks om vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten. Zodat je echte gesprekken kunt voeren die leiden tot verbinding. Met de ander, en met je zelf!

Dus, pas maar op: over een week stel ik de beste vragen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *