Uit de kast

Ik loop de Appie uit en een mevrouw komt net binnen lopen. Ze wacht niet maar loopt ‘door’ mij heen. Ik doe maar een stap terug om afstand te houden en dan valt mij gelijk haar mondkapje op. Een groot wit kapje, met het logo van de NOS aan beide kanten en heel groot: “Fake News”

Er komen gelijk heel veel vragen in mij op. Waarom juist de NOS? Wat kijk jij dan voor nieuwszenders? En: waarom kom je daar nu pas mee en loop je niet al jaren met een mondkapje of een witte jas met die tekst op je rug? Geen enkele cel in mijn lijf had ├╝berhaupt de behoefte om hier energie in te steken – of alleen al te vragen: “Goh, dat masker – waar heb je die vandaan?” Echt alles in mij zei ‘negeren, verwonder jezelf en wees mild’.

Dan het geweld sinds de avondklok. Ik heb met ontsteltenis gekeken naar de beelden. Ik lees net op de NOS dat er groepen zijn die weer oproepen tot rellen. Het zal wel fake news zijn. En toch. Ik ben altijd nieuwsgierig of ik de betogers, de relschoppers kan duiden. In de zin van: welke leeftijd heb jij, ben je autochtoon of allochtoon, man / vrouw. Wat roep en smijt je allemaal.

Want ook hier rijzen de vragen bij mij op. Het lijkt wel oliebollen bak tijd. Wie zit er thuis en weet hier vanaf? Is er support vanuit thuis of familie? Zijn deze mensen uitgezwaaid en succes gewenst? Hebben de mannen die daar rondlopen maar 1 kind die ze meenemen of is de ander toch nog te klein? En de werkgevers, als ze die hebben, wat vinden zij er van? Wat is je achtergrond? Wat drijft jou? Wat ga je vertellen als je drijfnat thuiskomt?

Ook hier – veel mondkapjes. En ik geloof niet dat ze die dragen omdat het ‘moet’ van de overheid. Want op 1,5 meter rellen is natuurlijk ook niet te doen.

Wat gebeurt er dan ineens met mensen. Of ineens? Misschien is dit de reden om te gaan rellen? Als ik hoor dat er voetbalsupporters – nee sorry, voetbalhooligans uit andere steden gespot worden. Met wapens rondlopen en voor vanavond iedereen oproepen molotov cocktails mee te nemen. Een uitspatting, een verzetje na die paar weken thuis zitten? Heel Nederland reageert afkeurend, maar ik weet zeker dat er vanavond weer meer rellen zullen komen. Want, zo las ik, de politie had het knap lastig met al die rellen die tegelijkertijd plaats vonden. Tja, iets met kolen op een vuur?

Ik verbaas me, verwonder me. Vanochtend vroeg, na het zien van bovenstaande foto, heb ik serieus op internet gezocht ‘hoe word ik ME-er’. Dit heeft niets meer te maken met het virus. Dit is polarisatie ten top. Iedereen die in de ogen van deze mensen ons iets oplegt of vertelt moet kapot, of het gaat om fake news of de relschoppers.

Maar dan wel met mondkapje. Come on. Kom dan echt uit de kast en laat jezelf zien. Laat zien waar je voor staat, welke idealen je hebt. Laat zien wie je bent…. Of is dat toch iets te confronterend?

Iedereen heeft een mening. Over het beleid, over het vaccineren, over leerachterstanden, over de prioritering, over de keuzes die gemaakt worden. Het is goed om kritisch te zijn. Maar het begint met vertrouwen. Dat is de basis. Want het grootste deel van Nederland heeft dat. En laten de media dat eens belichten en de negatievelingen negeren. Alles wat aandacht krijgt groeit: positief en negatief.

Ik ga koken. Niet dat dit iets toevoegt aan het verhaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.