Trots zijn op een ander -update

Trots – we gebruiken het woord maar ik vraag me af hoe het zit. Ik heb daar de laatste dagen over na zitten denken. Want trots zijn op jezelf – omdat je een examen gehaald hebt, een gaaf product gelanceerd is onder jouw leiding, of een ander succeservaring – dat kennen we wel. Toch?

Maar hoe zit het met trots zijn op anderen? Is dat persoon afhankelijk? Wat heb je nodig om trots te zijn op een persoon? Is dat compassie? Of dieper, affectie? Een emotionele verbinding? Of is het puur rationeel.

Ik ben er in gedoken en het valt niet mee er iets over te vinden, iets wat op een soort van wetenschappelijke onderbouwing lijkt .Er zijn 100000 sites over ‘trots zijn op jezelf’ – met name coaching sites. Kennelijk is mijn aanname dat vrijwel iedereen wel eens trots op zichzelf is geweest verkeerd: ik lees daar dat heel veel mensen nooit trots zijn op iets wat ze doen of bereiken. Dat is zo zonde!

Trots op een ander. Er is heel weinig over te vinden waarom je trots bent of kan zijn op een ander. Het gaat met name over de positieve en vooral negatieve kant van ‘trots’ zijn op jezelf.

De eerste aanwijzing die ik tegenkwam is een pragmatische taalkundige verklaring. In een taal blog wordt beschreven dat de betekenis van het woord ‘trots’ veranderd is in de loop van de jaren. Een interessante uitleg op de site van Van Dale : https://www.vandale.nl/ik-ben-trots-op-je

Er is wat voor te zeggen: als je zegt dat je trots op mensen bent die iets gedaan hebben wat ze behoren te doen en normaliter niet doen. Het voelt soms bijna sarcastisch. En is het soms ook.

Maar trots. Het is een gevoel, een emotie. Waarom ben je soms trots op een ander?

Als ik naar mezelf kijk..en mijn definitie (of gevoel) van ‘trots’ erbij pak, dan ben ik trots op mijn kinderen. Zoals vanavond, in het volleybalveld. De eerste zaaltraining, en mijn zoon van 14 doet gewoon met ons mee, heren 1. Hij doet het geweldig en ik ben super trots op hem. Of mijn dochter, die vandaag voor het eerst helemaal alleen naar school is gefietst, nadat ik gisteren met haar naar Meppel ben gefietst.

Of die speciale vriendin, die bijvoorbeeld een spetterende webinar verzorgt en daarbij ook nog eens vol ‘trots’ haar ‘kindje’ presenteert. En waar ik nog steeds trots op ben als ik zie wat ze allemaal bedenkt en creëert (en gecreëerd heeft) 🤗

Trots is emotie. Althans bij mij. Ik straal als ik trots ben.

En hoe zit het met een WK of EK? De sporters? is dat gevoel ook trots? Ik denk deels wel, trots omdat ze voor ons land uitkomen, iets bereiken. Dat anderen onder de indruk zijn en ‘ik’ als Nederlander ‘bij hen hoor’. Zoals een Max Verstappen die het toch goed doet.

Met BN-ers, als ik de sporters zo mag noemen, of andere grootheden, is het meer trots op afstand. Want je kan de trots niet delen. Je bent trots omdat iemand voor Nederland iets ‘geflikt’ heeft en jij als Nederlander daar misschien mee geassocieerd wordt. Denk aan het Johan Cruijff effect.. Maar verprutst die BN-er het vervolgens, dan keert het tegen zich en kan jij je zelfs misschien beschaamd voelen. Er is geen emotionele band.

Met mensen die dichter bij je staan ervaar je trots, omdat je het ook kan delen. Hoe mooi is het om iemand te zeggen: “ik ben trots op jou!”. Dat gaat diep. Ga maar eens na: heb jij ooit gehad dat iemand het tegen je zei? En hoe voelde dat?

En als het dan vervolgens een keer misgaat, is er niets aan de hand, sterker nog: je hebt de wil om hem/haar te helpen het te bereiken.. En ook als het niet lukt ben je trots. Want hij of zij heeft het toch geprobeerd en je staat naast / achter degene als steun.

Op de Nederlandse sites kom ik niet verder. Ik duik in het Engels en lees:

Als je trots bent op iemand, dan heb je een alliantie met hun waarden en/of concepten. Als je trots bent op iemand, ben je bereid meer te investeren in het cultiveren en onderhouden van een goede relatie (in de meeste gevallen) met degene met wie je jouw trots gedeeld hebt. Als je trots bent op iemand, en zij / hij weet het: dan is de Sky the limit.

Als je “trots op iemand” bent, moet dat zijn omdat ze op de een of andere manier speciaal voor je zijn.

Dat is het denk ik wel. Echt trots zijn.. dat kan je alleen maar zijn op iemand waarmee je een emotionele band hebt, iemand die speciaal voor je is. En dat herken ik wel. En dat wil je delen.

Trots is de overtreffende trap van blij zijn voor iemand. Bij trots voel je die verbinding, bij trots geniet je dat anderen het ook zien wat hij of zij doet – en dat degene waar je trots op bent jij degene bent die daar iets bijzonders mee heeft. Pure affectie.

Dus als je trots bent op iemand – deel dat! Want het doet je allebei goed 🤗

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *