Synchroniciteit

Zo noemde Bart het op LinkedIn vanavond. Synchroniciteit. Ik wist dat het van Jung was maar eerlijk: ik heb het moeten opzoeken.

Je spreekt daarvan wanneer twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd plaatsvinden in een voor jou zinvol verband. De twee gebeurtenissen hebben in jouw leven met elkaar te maken. Zonder dat het ene het andere heeft voortgebracht, dus los van elkaar.

Nou.. dat wordt nog niet helderder. En als ik verder zoek kom ik op steeds meer zweverige sites. En ik ben helemaal niet zweverig, geloof me. Ondanks dat ik denk dat toeval niet bestaat en dat heeft weer alles met synchroniciteit te maken 🤣🤣 Maar in het kort: ‘toeval bestaat niet’ 🤗 En hoe toevallig dat ik daar van de week over schreef. 🤣🙈

Hoe ik er zo bij kom: in maart kreeg ik ineens op LinkedIn een berichtje van Jacqueline:

“Hoi Michiel, volgens mij kennen wij elkaar van studentenvereniging Eudaimon in Zwolle… heuuuuul lang geleden. Ik zag dat je ook into de veranderprocessen bent”

Ik bekeek haar profiel en ze kwam me inderdaad bekend voor, maar ze was wel veranderd. Wat wil je na 25 jaar. En ineens wist ik het weer: Eudaimon, de studentenvereniging. Wij waren van dezelfde lichting: ’94-’98. Zij van de Katholieke Pabo en ik Windesheim. Wij zaten op een gegeven moment in het bestuur en waren samen actief bij de introductieweken. De studentenvereniging liep parallel met de rest van mijn studentenleven, want ik had 2 huisgenoten waarmee ik veel optrok, want we zaten in dezelfde klas. De donderdagavond was eigenlijk de ‘soos’ avond en eigenlijk was ik een lousy student.. Want ik was er niet vaak te vinden.

Zou dit dan ook synchroniciteit zijn?

Wij zijn als huisgenoten een weekend naar Diever geweest (naast Dwingeloo) omdat haar ouders een huisje hadden. En we hebben toen in Dwingeloo op de Brink gegeten. Niet wetende dat ik 10 jaar later daar zou wonen. Zij werd directeur van een school in Katwijk, en is nu directeur van een VO school. En stomtoevallig ontmoette ik haar 2 jaar geleden in Londen waar ik als groepsleider rondliep. We hebben de agenda’s getrokken en toen ik mijn groep vrij liet heb ik de underground gepakt en ben ik aangeschoven bij haar schoolteam en hebben wij in een foute club herinneringen opgehaald. En dat doe je uiteraard in Londen, terwijl ze regelmatig in Diever is, maar we hadden elkaar in die 20 jaar nooit meer gezien. #logisch Sindsdien proberen we nog wel eens af te spreken maar daar is nog nooit van gekomen.

De andere huisgenoot… is overleden. Het was een goede vriend van me. Wij hadden heel weinig contact, hij ging naar Wierden, werd makelaar en vlak voor zijn dood hadden we op LinkedIn weer contact en het voornemen om in januari af te spreken. En dat kwam omdat ik in het najaar op een school in Rijssen op bezoek was, als onderwijsadviseur, en ineens aangesproken werd.. door zijn vrouw. Ik moest even goed kijken, want ik had haar ook al 20 jaar niet gezien. Hoe toevallig… zij werkte daar als onderwijsassistente. Onze ontmoeting vertelde ze thuis en zo ging het balletje rollen. Het heeft helaas nooit zo mogen zijn. 😞

En op die school ontmoette ik ook nog een oud klasgenoot die daar voor de klas stond. Nou ja, dat vind ik niet echt toevallig.. Want volgens mij zat half Rijssen bij mij in de klas op de PABO. De andere helft kwam uit Kampen.

Waar toevallig mijn oud-collega weer vandaan komt waarmee ik de laatste jaren de kar getrokken heb binnen de organisatie en waar we allebei uitgestapt zijn. Ik heb de stekker eruit getrokken voor mezelf. De koek was op.

Nadat ik dat werk opgegeven had zocht ik een andere uitdaging. Ik dacht klaar te zijn met het onderwijs. En zo kwam ik in de kinderopvang. Wat me toen is overkomen zou een prachtige casus voor Jung zijn geweest. Hoe twee aparte paden van twee mensen ineens kunnen kruisen. En achteraf parallel leken te lopen. Uber synchroniciteit. Het had zo moeten zijn.

En het toeval wil dat mijn vader een van de pilotscholen was en samenwerkte met dr. Jef J. van Kuyk. Ik kan het me nog herinneren: hij had net een nieuwe school en het concept Piramide vond ik als 17 jarige reuze interessant. Ik herinner me heel veel leesboeken, die ook meegegeven werden om voor te lezen thuis. En toen ik vorig jaar de map zag met het logo kwam dat allemaal terug. Want ik had er nooit meer naar omgekeken, was het totaal vergeten. Tot de organisatie waar ik ging werken in de zomervakantie 2019 vroeg of de opleiding wilde volgen. Toevallig was de cursus op de plek waar ik 9 jaar gewerkt heb en meegewerkt heb aan hoe het nu is. En toen ik de deur, in alle haast want ik was te laat, van de Krentenbloesem opendeed viel alles op z’n plek. De cirkel leek rond.

En wie is Bart? Bart is de leraar die ik opgeleid heb tot OIC-ter (onderwijskundig ICT-er): een intensieve cursus van een jaar waar veranderingen centraal in staan: een onderwerp waar ik pap van lust en waar ik zo graag mee bezig ben. En dan is het toch toevallig dat Jacqueline dat ook doet ergens in het westen en dat Bart, uit Emmen, haar al jaren volgt.. En hij zag dat ik gereageerd had op het bericht van Jacqueline, die terugkeek naar 22 jaar geleden, toen ze uitvloog naar het westen. Want ook ik sloot de deur in Zwolle 22 jaar geleden: op naar een nieuw avontuur.

Synchroniciteit.

Er is zelfs een website over synchroniciteit. De minst zweverige en echt de moeite waard om te lezen: https://synchroniciteit.nl

Of zoals ik las:

Synchroniciteit: het verborgen masterplan achter alle dingen. Eén van de tekenen wanneer je weet dat je op het juiste levenspad zit is wanneer er synchroniciteit optreedt. Want dat kan alleen ontstaan wanneer je ziel het hoogste woord heeft, en niet je ego. Steve Jobs noemde het : “Connecting the dots”.

By trying to connect the dots you have, you are in building your understanding for yourself. “You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.

bijzonder he! Ik weet zeker dat iedereen wel zulke ervaringen heeft. Dat is toch mooi, ga maar eens na! Je blijft je verwonderen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *