Spreuken – passende wandtegeltjes?

Sinds internet bestaat komen de meest fraaie spreuken en gedichten langs. Spreuken die je weer terugziet op posters, massaal gedeeld worden op Facebook en Instagram, gebruikt worden in trainingen en persoonlijk naar vrienden of geliefden gestuurd worden.

De digitale wandtegeltjes. Toch?

Ik ben ook iemand die gek is op mooie treffende spreuken. Hoe leuk is het, om iemand een spreuk te kunnen sturen met een boodschap? Hartstikke leuk toch! 3 jaar geleden kreeg ik een persoonlijke kaart van een vertrekkende collega. Hij had voor elke collega een passende kaart gekocht en daarop een persoonlijke boodschap geschreven.

De voorkant vond hij kenmerkend voor mij, en hij sloot de tekst af ‘rebel with a cause!’ Dus 2 boodschappen die op mij sloegen en echt pasten, dat voelde ook zo.

Maar ik heb het idee dat de spreukengeneratoren steeds meer op een ander level komen. Dat ze heel inspirerend overkomen, maar als je het goed leest je jezelf afvraagt: “Leuk idee, maar niet voor mij” – of “Leuke oneliner – maar hoe dan?”

Deze kwam ik vorige week tegen op een locatie. Dit was voor mij een gevalletje ‘hoe dan?’. Hoe praat je tegen iemand waarvan je houdt? En hoe moet je dat bij jezelf gaan doen dan?

Of deze:

Of deze:

Ze worden massaal gedeeld en geliked. Maar dan lees ik ze… en ze zijn mooi, maar hoe dan? “Don’t wait, the time Will never be just right”. En als ik dan de volgende lees: “leer om te genieten van het proces, van de reis. Leer om de zorgen over het resultaat los te laten. Dan ben je mij al kwijt.

Het zal misschien wel komen omdat spreuken moeten passen bij jouw situatie. Net als mijn kaartje. Ik heb ook momenten dat ik voor grote beslissingen sta – maar als ik dan lees “De eerste stap is altijd het moeilijkst” – ja klopt! Dat hoef je mij niet te vertellen. Maar vertel me liever wat ik na die stap kan verwachten. Maak daar een mooie spreuk over. En begin dan niet over eenhoorns.

De spreuk heeft de wijsheid in pacht.

Een spreuk als: “Je kunt niet vallen als je niet klimt, maar er is geen plezier in om je hele leven op de grond te leven” is er net zo één. Ik heb niet het idee dat ik echt een klimmer ben. Betekent dan dat mijn leven minder leuk is, dan dat ik ga klimmen? Dikke prima, zet mij maar neer: waar moet ik naar toe klimmen?

Dat soort spreuken. Ze zijn te generiek, geven ergens het gevoel dat je een stap moet zetten om het leven nog leuker te krijgen. Maar ik vraag me werkelijk af wie hierdoor geïnspireerd raakt en de tips opvolgt.

Misschien wel die echte klimmers, die het durven.

Op mijn Insta pagina van Kennisdelers verzamel ik ook veel spreuken. Ik denk dat het mensen in de onderwijswereld grotendeels aan zal spreken, maar als je dit laat lezen aan iemand in een hele andere branche, of achtergrond, dan zal hij/zij hetzelfde gevoel hebben als wat ik heb met veel spreuken.

Een spreuk is persoonlijk. Het moet je pakken, je moet het herkennen. Het moet passen in een situatie en eigenlijk zou je het moeten kunnen delen met een naaste die het herkent. Ik denk dat je er dan een schitterende wandtegel van kan laten maken. Of poster.

Oh, ik heb trouwens ook een site gevonden met inspirerende spreuken: welke zou bij jou passen?

https://www.leukespreuk.nl/spreuken_inspirerend.htm

Geplaatst in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *