Prestaties vs vertrouwen

Ik zag het verhaal langskomen van Simon Sinek.

Hij beschrijft zijn gesprek bij de Navy Seals team 6. “Hoe kies je de mannen die bij Team 6 aan mogen sluiten?”.

Naast uitzonderlijke prestaties draait het om uitzonderlijk vertrouwen. Want niemand wil iemand van linksonder in zijn team: een slechte presteerder met weinig vertrouwen in de groep.

Toen Simon hen vroeg welk type persoon ze wilden als leider of teamgenoot, zeiden ze allemaal dat ze liever iemand aan de rechterkant van de lijst zouden verkiezen dan de best presterende die weinig vertrouwen kreeg.

Zij verkiezen juist vertrouwen boven prestaties als het om een leider of teamgenoot gaat. Ook al was het iemand met mindere prestaties.

Hoe is dat in het dagelijkse leven? Wat Sinek ook zegt: Wij hebben in het bedrijfsleven (miljoen) statistieken om prestaties te meten, maar geen enkele statistiek om de betrouwbaarheid te meten. Targets zijn makkelijk te turven, maar hoe je er gekomen bent, en welke invloed het (onderling) vertrouwen daarop heeft is niet te meten. Hebben collega’s hard gewerkt om gezamenlijk een doel te halen, hebben medewerkers hard voor hun leiding gevende gewerkt omdat hij het vertrouwen heeft en geeft?

Natuurlijk leiderschap

Er zijn ontzettend veel onderzoeken gedaan en boeken geschreven over ‘leiderschap’. En je ziet de bomen door het bos niet meer als je zoekt op cursussen rond leiderschap.

Dat was laatst ook de discussie die ik had met iemand. Er is een enorme groei van (hele) jonge managers en de vraag of dat een goede ontwikkeling is. Want we waren het er wel over eens: leider worden kan je niet leren door een cursus. Dus hoe succesvol en gelukkig zal een deel van deze jonge managers worden? En hun teams? Leiderschap is te ontwikkelen bij mensen die het in zich hebben. Mensen die niet muzikaal zijn, kun je naar het conservatorium sturen en het probleem is dat ze ook nog de vaardigheid aanleren om noten te lezen. Maar ’t wordt geen muziek.  Muzikaal talent gaat het niet om de noten. Dat is bijzaak. Iemand die muzikaal is, speelt ook wat er niet staat. En dat maakt het verschil.

Uiteraard – ik heb ook diverse leiderschapscursussen gevolgd. Daarbij heb ik wel bewust gekozen voor opleidingen die mij meer bewust maken van mijn eigen leiderschapsstijlen om die door te kunnen ontwikkelen. Geen cursussen die mij trucjes aanleren.

Het blijkt ook dat er de laatste jaren meer en meer gezocht wordt naar leiders die vanuit hun hart opereren. Met bezieling, passie, vertrouwen,  bevlogenheid, verbinding, openheid en intuïtie.  Een tegenpool op de ratio. Want al deze elementen komen niet zozeer uit ons verstand voort maar uit ons gevoel, hart en emotie. Eigenlijk wat Sinek ook blootlegt.

Zelf ken ik iemand die echt een natuurlijk leider is. Het is mooi om te zien hoe zij omringd wordt door collega’s en wat voor prestaties er geleverd worden! En successen gevierd worden – al is dat wat lastig in deze corona tijd.

Ik las een interessante blog hierover die afsloot met de vraag:

Wat voor leider ben jij?

Als je iemand bent die gelooft dat beter presteren dan iedereen het verschil zal maken in het leven, zet je maar schrap. Je komt er alleen voor te staan.

Als je iemand bent die vertrouwen uitstraalt en bevordert, zul je merken dat je erg geliefd bent en de prestaties stijgen.

Eenzaam of geliefd. Aan jou de keus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *