Modderdag

In 2009 op een World Forum bijeenkomst is het idee voor International Mud Day ontstaan, met als doel kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven. Gillian McAuliffe uit Australië and Bishnu Bhatta uit Nepal bespraken de uitdagingen die kinderen tegenkwamen bij het spelen in de modder in hun eigen omgeving. Waar op de dorre zandvlakten van Perth, Australië weinig modder te vinden is en een cultuur heerst van ‘niet vies willen worden’, was in Nepal meer dan genoeg modder maar hadden kinderen onvoldoende kleding om deze vies te kunnen maken en daarna te wassen. Wat begon als een kledinginzamelingsactie en uitwisseling tussen kinderen uit Nepal en Australië is uitgegroeid tot een internationale dag.

In 2013 is de modderdag naar Nederland gehaald.

IVN schaart modderdag onder ‘maatschappelijke’ urgentie: weg van de smartphones, ervaar de natuur, het slootje springen, in bomen klimmen, hutten bouwen – geniet van de natuur!

Ik ben daar een enorm voorstander van. Ik vraag me alleen af of een modderdag voldoende is.. want ik heb het idee dat het vaak meer een ‘modderuur’ is. Ok, ik heb gisteren meegedaan en ik heb genoten 🙂 En de kinderen ook. Dat was zo mooi om te zien. Gewoon vies mogen worden. Ik had een extra set kleren meegenomen.

Bij het RTC (regionaal talent centrum) volleybal in Groningen hadden ze woensdag het laatste kwartier van de training een wedstrijd ‘kroketten maken’ : maak jezelf helemaal nat en rol daarna door het beachzand: wie wordt de beste kroket? 🤣 Ik ben blij dat ik de jongens alleen maar hoefde te brengen met de auto en niet hoefde op te halen 🤣

Hebben wij dat als volwassenen ook niet gewoon in de hand? Persoonlijk vind ik het heerlijk als mijn dochter gitzwart thuiskomt voor het eten. De wasmachine draait wel, en ik weet dat zij heerlijk gespeeld heeft. En ik krijg de prachtigste verhalen te horen. Fantastisch. Het enige jammere is dat ze zich niet druk maakt of ze nieuwe schoenen of kleren aanheeft… dat is nog een opvoedkundig detail waar ik aan moet werken.

Ik ken daarnaast ook genoeg ouders die het kind liever niet smerig thuis zien komen. Dan leg je toch al een ‘rem’ op het ontdekken? En dan die smartphone. Dat heb je als volwassene zelf ook in de hand. Of vind je het stiekem wel fijn omdat ze dan rustig zijn? Schermtijd erop en stuur ze naar buiten. “Ja maar, als ze zich vervelen?” Helemaal prima, het stimuleert de ontwikkeling van de creativiteit! Hoppa!

De vakantie

Neem nu de vakantie. Dit jaar zullen veel mensen in Nederland op vakantie gaan. De campings doen over het algemeen hun best om, voor kinderen en dus ouders, aantrekkelijk te zijn. Animatieteams, uitgebreide speelomgevingen, zwembaden en als het even meezit fraaie natuur.

Sommigen zal het aanspreken, sommigen zullen er van gruwelen. Zo zullen er ook kinderen zijn die gewoon lekker vrij spelen, in plaats van geanimeerd te worden. En wat is dan meer magisch dan water en zand?

Zelf hoef ik ook niet ver weg voor een vakantie. Ok, ik ben gek op cultuur snuiven maar ik weet dat ik de kinderen daar weinig plezier mee doe, dus probeer ik het te doseren. Wij zijn echt jaren naar De Beerze Bulten geweest: 43 kilometer verderop en de kinderen zaten geen moment bij de caravan maar waren aan het spelen – bij de speelplas met modder 🙂

Weet je wat leuk is? Om zelf ook eens mee te gaan graven! Het doet wat met je en de kinderen zullen het fantastisch vinden (tenzij ze 18 zijn 😉 )

Ben je niet zo van de modder? Geef de kinderen dan een leuke uitdaging – door bijvoorbeeld een lang kanaal te bouwen, of een dam of een kroket 😉 (of deze activiteiten via Libelle)

En scroll ondertussen zelf eens tussen de activiteiten door van IVN en boek een leuke activiteit tijdens je vakantie in de omgeving van jouw camping (of gewoon thuis). Het is echt een aanrader!

https://www.ivn.nl/activiteiten

En als beloning, kan je ze aan het einde van de dag weer die smartphone geven 😉

Geniet!

https://www.ivn.nl/modderdag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.