Live! Streaming video

(c)lewisprnl
(c)@lewisprnl

 

Meerkat en Periscope hebben de trend opnieuw gezet: live streaming video.

Je start een van de apps en je bent live. Voor al je Twitter volgers en iedereen die op een van beide apps geabonneerd is. De wereld ligt voor je open.

Net nadat Meerkat gelanceerd was heb ik het gebruikt tijdens een workshop (zie vorig bericht over de pinda’s). Volgers vanuit de zaal en internet volgers konden tips & tricks geven. Helaas had Meerkat nog niet de feature om streams op te slaan.. nu wel.

Deze week heb ik Periscope ingezet: tijdens een projectafsluiting waar ouders werden rondgeleid in de wereld die ‘Nederland’ heet: naar aanleiding van het project hadden alle leerlingen iets uitgewerkt over Nederland: maquettes, proefjes met melk/eiwitten, zelfgebouwde draaimolens, geanalyseerde Nederlandse songteksten en ga zo maar door. Ik heb Periscope aangezet en heb me laten rondleiden door een leerkracht, waar we overal het verhaal uitgelegd kregen door leerlingen. De reacties via Periscope waren fantastisch! Er werden vragen gesteld, complimenten uitgedeeld en buitenlandse deelnemers die onderwerpen herkenden. Helaas ook een paar buitenlandse ‘vloekers’ maar dat mocht de pret niet drukken. Ik kreeg ook een teleurgestelde maar begripvolle opmerking dat ik de kinderen niet in beeld bracht: je hebt wel te maken met privacy!

‘s avonds zag ik dat de screencast nog zo’n 16x offline bekeken was door veel Nederlandse onderwijsmensen.. dat biedt toch een mooi perspectief voor iedereen die gave voorbeelden heeft in z’n les/school?

Ik ben om. Periscope en Meerkat kunnen je een te gek gave kijk geven achter de schermen. Een hele mooie vind ik van @NOSop3 – zij organiseren regelmatig een Meerkatsessie, achter de schermen bij het nieuws. En de vragen worden realtime beantwoord door de aanwezige experts. Experts die voor het onderwijs nooit in beeld waren.

En de andere kant? Die is er ook. Ik merkte een tijdje terug al gekscherend op dat Meerkat een chatroulette was voor Amerikanen.. en ja hoor: http://meerkatroulette.com .  De meest onzinnige dingen worden live gezet. Van mensen die hun hond uitlaten, tot mensen die in bed liggen en met 100 likes beloven de deken omhoog te doen. En toen ik een Mediacoach interviewde rond de Media Ukkie Dagen werd ze virtueel ‘belaagd’ door bronstige mannen uit andere contintenten.. Dat is inherent aan internet. Deal with it.

En het wordt steeds laagdrempeliger: de eerste plugins om beide platformen op je site te integreren zijn al vrijgegeven. Utopia verbleekt bij dit medium 😉

Maar dat mag je niet weerhouden om Meerkat of Periscope eens te gebruiken. Tuurlijk, film je tuin, barbecue of televisie maar gewoon een keer. Maar ga daarna serieus aan de slag en geef een kijkje achter de schermen van jouw professionele wereld! En blijf bewust!

Je kan mij volgen op beide platformen, via @m_masselink

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *