“Je hebt wel iets te verbergen”

Ik heb het boek “Je hebt wel iets te verbergen” sinds 2016 in mijn kast staan. Echt – een aanrader. Het wordt zo vaak gezegd door mensen: ‘ach, joh, ze doen maar – ik heb toch niets te verbergen’. De schrijvers, beiden onderzoeksjournalisten, leggen daar juist de vinger op de zere plek. Of zoals omschreven: ”  over het levensbelang van privacy laten de schrijvers zien dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft.”

De hele hype rond de AVG versterkt het privacy thema enorm. Naast de ophef over Facebook. Gek genoeg blijven anderen, zoals Google, buiten schot. Zou iets met het framen door de media te maken kunnen hebben – dan houdt de rest zich logischerwijs wel even heel erg stil..

Ik merk in mijn werk dat veel mensen zich ergens wel zorgen maken, maar ondertussen gewoon de bonuskaart weer trekken, meedoen aan een actie of online inchecken bij hun favoriete restaurant.  En dat wordt bevestigd door dit onderzoek.

Gistermiddag zat ik bij een meeting over de AVG. Het is nog lang geen 25 mei, dus ruim op tijd 😉 1 spreker zette mij wel aan het denken: je leest steeds meer dat mensen hun Facebook gegevens opvragen. Ik heb me daar zelf nooit echt in verdiept, maar nu het kinderlijk eenvoudig blijkt te zijn heb ik zojuist toch maar eens gekeken. Binnen een kwartier had ik 377 Mb aan persoonlijke data binnen in een ZIP-bestand.

En ik moet toegeven: het is reuze interessant! Ik was niet zozeer verrast, wel verbaast. Met name over 3 onderdelen die Facebook dus gewoon van mij weet. Ik neem je even mee.

Contactgegevens

mijn hele adresboek is bekend bij Facebook – inclusief de mensen die geen Facebook account hebben. Alle gegevens die in mijn telefoon staan, zijn gesynchroniseerd met Facebook. Ook mensen die niet meer in mijn huidige adresboek staan. Waarom he..

Advertenties

Uiteraard, Facebook draait om advertenties. Logisch. Maar waar ik niet zo aan gedacht had: Facebook heeft ook keurig op een rijtje welke advertentie onderwerpen voor mij bedacht zijn. Aantal advertentie onderwerpen: 106. Veel logische onderwerpen, maar ook onderwerpen waarbij er een frons verscheen:

 • Equestrian facility
 • Winkelen en mode
 • Cinematografie
 • Partij van de Arbeid
 • Uitkering
 • Entre Ríos (provincie)

In datzelfde rijtje staan ook ‘adverteerders die een contactlijst met je gegevens geupload hebben’. Uhm… welke contactlijst? welke gegevens? Vervolgens verschijnt er een lijst met maar liefst 109 adverteerders – die dus kennelijk mijn gegevens hebben gekregen. Naast enkele bekende adverteerders (zoals Netflix, Ziggo, All secur)  is het gros totaal onbekend. Bijvoorbeeld:

 • vCita
 • BackStrong
 • バブルウィッチ
 • Camila Cabello
 • Barber Surgeons Guild
 • alphaTUB
 • CarWink
 • Waft – Custom Perfume
 • MUtable

Geïnstalleerde toepassingen

Als toetje – welke toepassingen zijn er geïnstalleerd. Ik installeer nooit een app waarmee ik vervolgens een account aanmaak via mijn FB-profiel. Ik maak altijd een account aan met mijn nummer of mailadres. Maar vervolgens wil ik wel zaken delen, en komt FB toch weer in beeld.. en zo heb ik 57 apps die met FB verbonden zijn!

Resume

Alle foto’s, tijdlijn events en messenger chats die je meekrijgt in je download zijn niet verrassend. Wel handig, je hebt gelijk een kopie. Wist je trouwens dat WD Passport ook eenvoudig al je video’s en foto’s kan downloaden van je social media accounts, waaronder Facebook!

Bovenstaande onderwerpen vond ik reuze interessant om te bekijken. Ik had het wel verwacht, al vond ik de aantallen wel enorm.. Of ik nu stop met Facebook? Nee.. ik ben me bewust van zaken als  ‘De Filter Bubble’ en dat in feite alle sociale media gegevens van je verzamelen. Daarbij komt: Facebook is onmisbaar voor mijn werk..  Ik ga wel een goed gesprek aan met mijn kids als ze op een gegeven moment op Facebook gaan. Maar die ontdekken nu al spelenderwijs samen met mij en met hun iPhones hoe de online wereld eruit ziet.

Als laatste: ik ben wel benieuwd hoe de cijfers er bij jou uit zien! Download nu ook eens jouw gegevens.. op welke aantallen kom jij uit?

Ga naar: >instellingen > algemeen > klik op de link ‘een kopie downloaden van je Facebook account’

Oh, en koop dan tijdens het downloaden het boek ‘Je hebt wel iets te verbergen’ 

#weesbewust

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *