Hoe is het? “Ja, druk!”

Het was al een aantal jaren een standaard antwoord en ik besef me vanavond ineens dat het niet is veranderd. Was vroeger standaard het antwoord op de vraag: “Hoe is het” – “ja goed!” – de laatste 4 / 5 jaar is het “ja – (lekker) druk”.

Het is nooit “fijn dat je het vraagt”, “tja, ik overzie het niet meer, dus niet zo best”, “wil je het echt weten? Het gaat gewoon echt ruk”.

Beautification slaat dus ook door naar in de IRL wereld. Druk staat synoniem voor ‘het gaat als een dolle, we hebben succes, kijk mij gaan!”. Kijk op sociale media – iedereen geniet: van de wintersport, de tripjes, het biertje, de vrienden..

Trouw publiceerde er in 2016 een interessant artikel over. Maar is dat ook zo dat het allemaal goed gaat? Ooit zij iemand tegen me: “Druk is wat je voelt”. Ik begreep de opmerking als jongere nog niet maar hij landt nu wel: Lekker druk zijn kan een drive zijn en positief ervaren worden – maar als je druk ervaart is dat echt negatief.

Dus – je maakt jezelf gek of je geniet.. En als je degene wil zijn die geniet maar je kan dat niet – dan voel je ook druk. Wees daarom jezelf en maak je eigen plan – voordat iemand anders dat doet. Dat geldt voor je werk – maar ook privé. Vier je eigen feestje..

Een oudcollega vroeg altijd aan iedereen die aangaf ‘het gaat goed’ – ” waarom?” .. Ik doe dat tegenwoordig bij iedereen die zegt: “Ja lekker druk”. De reacties zijn geweldig 😉

Waarom deze post? Omdat ik het gevoel heb dat veel mensen echt te druk hebben: in het hoofd, sociaal gewenst of echt. Daar geeft geen enkele ruimte om even te genieten. De balans is weg. En komt er dan iemand met een spontaan idee…. dan kan het niet..

Dat kan niet.. #geniet

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.