Heb jij al een compliment gegeven? Update

Noot van mij: Ik zag dat ik mijn blog opgeslagen had in plaats van in concept. Dat gaat wel eens vaker mis. Maar goed, mijn maaibeurt is weer geweest, het vervolg en het is nu ook af. Ben benieuwd of er complimenten komen 😉

vandaag ontbreekt mijn werkdrive min of meer. Al is dat tegen beter weten in want ik heb een 2 gigantische deadlines. En iedereen die mij kent…. die weet dat ik nu een lekker dagje voor mezelf neem 🙂 Tijd om na te denken, terug te blikken en vooruitkijken.

En zodoende zit ik weer een blogje te schrijven, dit keer over complimenten. Hoezo? Omdat ik een reactie kreeg van iemand waarvoor ik iets geregeld had. Ik had daar mijn stinkende best voor gedaan en het maximale eruit kunnen halen, maar de ander was nog niet volledig tevreden.

Het duurt bij altijd even, maar dan laat ik het ook los. Vandaag zette het mij wel aan het denken. Wanneer heb ik echt een compliment ontvangen? Of beter: gehoord? Eerlijk? Gisteren. Dat was zo leuk. Ik was aan het mailen met de klantenservice over licenties. Zij had dat prima en creatief opgelost. Het was een kleinigheid, althans voor mij, maar ik vond het fijn dat het zo geregeld was. Het kon van mijn lijstje, dus ik gaf haar een enorm gemeend compliment. Als reactie kreeg ik de opmerking dat ze in tijden geen compliment gehad had, maar dat ze dit zo fijn vond!

Ha, een compliment ontvangen is minstens net zo moeilijk als geven. Ik was getriggerd en in mijn nopjes: hoe leuk is dat een compliment zo ontvangen wordt, zo oprecht! Dus ik gaf haar een tip: print mijn mailtje uit en hang het op! Wedden dat je, elke keer als je het ziet, een glimlach krijgt? Ik kan het niet controleren, maar ze vond het een geweldig idee schreef ze en ze had het gedaan en het werkte al. 🤗 En: ze vond mij de vriendelijkste klant ooit. Hoppa, in de pocket 😉

Maar op deze keer na, is de laatste compliment lang, lang geleden. Al weet ik het nog precies, en dat is het leuke van complimenten: ze blijven hangen. De woensdag voor de zomervakantie kreeg ik een compliment, over mijn nieuwe concept en het logo wat ik erbij gemaakt had. Hoe koel is dat 🤗

De feiten over complimenten

56% van de ondervraagden in een onderzoek naar ‘complimenten op de werkvloer’ gaf aan nog nooit een compliment ontvangen te hebben. Ik vind dat een fors aantal. Maar zoals ik al zei: wanneer hoor je een compliment? Want dingen waar je zelf misschien helemaal niet trots op bent, bijvoorbeeld iets kleins wat je gedaan hebt, zouden de waarde van een compliment kunnen beperken. Zeg ik dat goed?

Rutger Bregman zegt in zijn boek: de mens is de enige primaat met oogwit. Dat maakt de mens uniek: je kan de ogen lezen. De mens is daarbij ook nog eens de enige primaat die zichtbaar kan blozen. De combinatie blozen / oogopslag geeft een sterk non verbaal signaal.

Complimenten geven is helemaal niet moeilijk en ik geloof dat je het kan leren. Een ex-collega zei ooit: ” waarom zou ik complimenten geven? de collega’s krijgen er toch voor betaald, het is hun werk wat ze doen?”. Die discussie heb ik gewonnen.

Complimenten zijn wezenlijk belangrijk. Voor beiden: de zender en ontvanger. Want het voelt zo ontzettend goed. Alleen het ontvangen van een compliment is voor mensen vaak nog verrekte lastig. Ik merk het aan mezelf ook hoor. Complimenten via de app zijn makkelijker te ontvangen dan complimenten IRL. Want dan ga ik het bagatelliseren, ongemakkelijk staan, dingen verzinnen wat er toch nog mis ging. Tja, en oefen het maar eens.. dan moet je wel krijgen en horen 🤔. Nee, dit is geen klaagbede.

Ik ben er bewust mee bezig, althans, ik denk dat ik er klaar voor ben: al is het ongemakkelijk. Want de keer dat ik zei ‘dank je!’ viel er een ongemakkelijke stilte, althans, zo ervoer ik dat. En toen ging ik gelijk weer die stilte opvullen met mijn geratel.

Een compliment ontvangen

Wat de beste manier is hoe je een compliment kan ontvangen? Door gewoon ‘dank je wel!’ te zeggen. Verder niets.

Uit onderzoek blijkt dat we het wel weten, maar het gewoon niet snel doen.

Wat blijkt? We doen vaak het volgende:

  • Een compliment teruggeven. Vooral vrouwen doen dat, blijkt. En het effect? Ik citeer de psycholoog die onderzoek heeft gedaan: “Vrouwen doen dit om de aandacht van zichzelf af te wenden en terug te sturen naar de gever van het compliment. Een gewoonte die voortkomt uit het gevoel dat ze het complimenten in eerste instantie al niet verdiende, terwijl dat wel zo is. Anderen een complimentje geven om de spotlight te verplaatsen kan daarom onoprecht overkomen – houd het daarom liever bij een simpel “dankjewel”.”
  • Het compliment afzwakken (mijn valkuil). Hier komt het argument “ja, maar ik wil niet arrogant of onbescheiden overkomen” om de hoek kijken. 
  • Non verbaal – blozen, naar beneden kijken. Volgens onderzoekers erken je er een compliment niet mee en zorg je ervoor dat een volgend compliment minder snel gegeven wordt: simpelweg omdat de gever jou niet in verlegenheid wil brengen. Dat wat jij uitstraalt.

Lichaamstaal is bij het ontvangen van belang. Ik ben bezig met een boekje te schrijven hoe je er aan kan werken een betere trainer te worden. En zo ontdekte ik een tijdje terug een TED talk die daarmee te maken heeft: ” je lichaamstaal vertelt wie jij bent”. Dat geldt dus ook voor het ontvangen van complimenten.

Het is zelfs bewezen dat als jij zelfverzekerd een compliment ontvangt, jouw zelfvertrouwen een boost krijgt van 34%.

Mijn accu is opgeladen zie ik, ik ga weer even 20 minuten maaien 🙂

Tot slot: complimenten geven is erg leuk. Vooral als je daar een leuke reactie op krijgt. Dus doen! Ik doe het bewust: bij mijn kids, bij mijn werk, bij mijn vrienden. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik het echt heb moeten leren: want ik was vaak bang voor de reactie. Dat is een mooie cliffhanger voor een andere blog.

Doeg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.