Groen afwasmiddel [update]

Afgelopen zaterdag hadden de kinderen een ‘briljant’ idee: een zeepglijbaan achterin de tuin! De hut die ze laatst met mij gemaakt hadden was ingestort en het dak was zeer geschikt vonden ze: het was een oud lang stuk vijverfolie.

Het was zo georganiseerd door ze. Er werd afwasmiddel gehaald, de waterslang kwam erbij en het feest was compleet. Vol trots lieten ze hun attractie zien.

Die avond hadden ze alles opgeruimd en toen gebeurde er in de dagen erop iets fascinerends. Het gras werd langzaam aan bruin.

Dat verwonderde mij: er was zoveel water gebruikt, hoe kan het dan dood gaan? Ik heb het gegoogeld en heb de conclusie nog niet kunnen trekken. Zou het afwasmiddel dat schadelijke effect hebben? Terwijl ik wel las dat afwasmiddel als tip gebruikt wordt bij planten met luizen..

Ik ben er nog niet uit.

Vanochtend vroeg om 7 uur liep mijn jongste (9) mee met de hond. Toen we langs het grasveld liepen zei ze vol verwondering: “pap, hoe kan het he, dat het gras bruin wordt: want het afwasmiddel was toch gewoon groen, net als het gras?”

Dat is ook een conclusie 🤔🤣

Ik denk dat ik met haar een experiment ga doen vanmiddag. Want ik wil het zelf ook wel graag weten.

En ik ga de oudste de link doorsturen van juf Maike..hoe je een echte waterglijbaan maakt met weinig zeep. Hoe triomfantelijk mijn zoon ook 2 lege flessen Dreft liet zien.. het leek mij ietwat veel 🤣

Ze begonnen nu al met z’n twee├źn te fantaseren over een eigen gemaakte glijbaan.. richting het zwembad 🙈 En stiekem.. vind ik het wel een heel leuk idee.

[update]

We kunnen het experiment aanpassen: de tuinman was er toevallig en die heb ik het gevraagd. Hij was verbaasd, want afwasmiddel is niet direct schadelijk volgens hem. Hij liep naar de plek en kon het gelijk duiden: het gras was verbrand. Door het zwarte zeil en de brandende zon heeft het gras het opgegeven. Je kan het zien aan de opkrullende grassprieten. Ik zag het.

Zo zie je, het is interessant om aannames te onderzoeken, maar het is ook erg handig om kennis te hebben. Ik voel een nieuwe blog aankomen over de hype 21st Century Skills..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *