Goed nieuws: negatieve test

Vanmiddag kwam het verlossende mailtje: de coronatest viel negatief uit. M’n zoon mag morgen weer naar school.

Het is een vreemde situatie in Nederland. Een ongrijpbare en ik vrees onhoudbare situatie. Vandaag werd bekend gemaakt dat het aantal testen opgeschaald wordt, naar zelfs 70.000 en de GGD geeft aan dat dit niet wenselijk is en heeft bezwaar voor wat betreft de voorkeursbehandelingen, schrijft Trouw:

https://www.trouw.nl/zorg/ggd-en-leggen-bom-onder-coronastrategie-voorrang-zorgpersoneel-geen-goed-plan~b0c345c7/

Waar gaat het heen.

Mijn zoon heeft 3 dagen thuis gezeten. Omdat school een negatieve coronatest vereiste. Maar heel nuchter bekeken: dat is toch een moment opname? Ik ging er al vanuit dat het niets zou zijn, in het noorden is het aantal besmettingen minimaal. Maar toch… Ik hield wel bewust afstand en vroeg de kinderen het ook te doen. Het gekke is dat mijn dochter na een snotneus de volgende dag gewoon weer op school mocht komen.

Het heeft enorme impact. Weer een impact. Waar de lockdown een moment van ‘rust’ was, even allemaal een stap terug, zitten we nu in een echte rollercoaster. De druk neemt toe, ik merk het ook op mijn werk: mijn planning wordt open gebroken, er is nauwelijks vervanging of mensen draaien meer dan 100% en komen niet toe aan mijn trainingen.

De media gaat er populistisch mee om: de ‘stoere’ berichten dat onderwijs en kinderopvang organisaties massaal commerciële testen in gaan kopen. Want inkopen is totaal zinloos: er zijn commerciële betaalbare initiatieven waarbij je direct terecht kan en binnen 48 uur uitslag hebt, zonder druk te leggen op de laboratoria waar de GGD’s gebruik van maken. Ik heb het nu ervaren.

Ik ben er wel voorstander van dat onderwijs en kinderopvang organisaties gebruik maken van deze commerciële testen: de financiering vanuit bijvoorbeeld de lumpsum. Het grootste voordeel: je bent iemand maar maximaal 3 dagen ‘kwijt’, dus maximaal 3 dagen vervanging. En als dat nu lucht geeft bij de GGD’s, dan kunnen reguliere huishoudens daar eerder terecht, zonder direct ook kosten te hoeven maken en meer dan een week in de penarie te zitten. En als de overheid tegemoet kan komen in de kosten is het fijn, vooral richting het onderwijs. Maar in feite is alles gedekt en kost het hoe dan ook geld. Maar: daar heeft elke organisatie mee te maken: of je nu in de detailhandel zit, de industrie of de groothandel. 1 mogelijk besmette werknemer kan je hele hut stilleggen. En reken dan maar eens uit hoeveel dat kost als je meer dan een week moet wachten voor je eventueel weer open kan.

Het begint voor mijn gevoel onhoudbaar te worden. Ik maak me er zorgen over. Want naast de test onrust krijg je ook te maken met traditionele zaken: De discussie rond Sinterklaas is alweer losgebarsten. Op welke plaats zetten wij de kinderen in deze crisis? Want een verkoudheid rukt ze al uit de sociale omgeving. Waar gaat het heen?

Ik, ik neem afstand, afstand van de ratrace, afstand van de hectiek. Ik kabbel, als een dobber, waar de rest in zware storm zit. Zonder teveel lood. Zelfbescherming. Dat heb ik afgelopen maanden wel geleerd. Nuchter schakelen. Ik laveer. Het wordt mij ook wel verweten dat ik mij niet druk maak. Maar wat schiet ik ermee op? Enerzijds help ik mijn kinderen waar mogelijk om zo ‘normaal’ mogelijk naar school te kunnen en te kunnen sporten, te genieten van alles wat er nog steeds (mogelijk) is. Anderzijds probeer ik zelf het hoofd boven water te houden, zo zonder mijn maatje. Ik onderzoek creatief hoe ik mijn nieuwe trajecten uit kan rollen. En ben me er bewust van dat ik mijn doelen radicaal moet bijstellen want de branche kraakt, heel hard.

De uitslag van mijn zoon is negatief. Hij baalt, hij moet morgen naar school. Ik ben opgelucht. Voor hem, voor ons – want anders had iedereen in quarantaine gemoeten en in de laatste plaats voor mij: ik mag morgen om 9 uur de auto in naar Vijls waar ik drie dagen lang met mijn 5 fietsvrienden mag genieten – en waarschijnlijk helemaal stuk zal gaan in de heuvels, maar dat geeft niet: ik ben in goed gezelschap. Het Hijgend Hert is al gereserveerd – net als Moeder Gans in België voor de zaterdag: 4 pittige routes in het vooruitzicht en 3 gezellige dagen.

Ik heb er heel, heel veel zin in, even eruit. Het enige nadeel van de negatieve test: ik mag er morgen om 5:30 uur uit om boterhammen te smeren en de eerste 2 kids op weg te helpen.. maar dat heb ik er voor over. En ik hoef zelf niet te rijden, dus misschien dat ik op de achterbank even m’n ogen dicht doe 😉

Fijne avond! En geniet.. Echt – geniet juist nu.. van elk klein dingetje. 😊🤗

Geplaatst in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *