Dream big

Soms kom je video’s tegen die je inspireren. In de afgelopen 15 jaar heb ik veel video’s gebruikt om mensen aan het denken te zetten, mensen een spiegel voor te houden, mensen te prikkelen, te stimuleren. Bewust worden en na te laten denken. Als introductie voor een bijeenkomst, als afsluiter, als huiswerk.

De video’s (wat een oud woord trouwens, het is een samenvoeging uit het Latijn) waren kort en inspirerend. Dat was altijd mijn doel. Geen zinloze saaie video’s, zoals ik ze altijd kreeg tijdens mijn opleidingen, maar video’s met een boodschap. Ik zie het net als lesmateriaal: Het moet je aan het denken zetten, je moet verbanden zien, inzicht krijgen. Een soort van puzzel.

Ok, dat kan niet altijd, soms is een instructie video essentieel – denk aan e-learning – om theorie / praktijk uit te leggen en te onderbouwen. Een mooi voorbeeld is van “Piramide, sterk in de basis”

Vervolgens mogen video’s echt mensen echt wel in de kritische denkstand zetten. Kijkers laten nadenken, verbanden laten leggen, kritisch laten zijn naar aanleiding van de instructie.

Deze video is de motivational speech van Denzel Washington. Een mooi verhaal voor jonge afgestudeerden. Maar ook als je halverwege je ‘carrière’ of leven zit. Om jezelf te spiegelen. Waar sta je. Wat wil je (nog), welke keuzes maak je.

“Don’t fall back – fall forward”

“Dreams without goals are just dreams”

Deze video zette mij ook aan het denken. Denzel noemt als voorbeeld de 9 – punten test. Weet je nog? Hij koppelt het aan het ‘out-of-the-box-denken’. Want dat is de oplossing.

Denzel beschrijft ‘mislukkingen’ die heel belangrijk waren, maar niet gezien werden, omdat het geen successen waren. Wij gaan altijd voor succes en fouten worden liever niet gezien – hoe belangrijk ze juist ook zijn!

“You will fail at some point in your life, you will lose, you will suck. It’s not a traditional message for a graduation ceremony, but I’m telling you: embrace it, it is inevitable”. If you don’t fail – you’re not even trying. To get something you never had, you have to do something you never did

“The chances you take, the people you meet, the people you love, the faith that you have, that’s what’s going to define you. Never be discouraged, never fall back, fall forward

Die stap maken – het is eng. Ik ken het. Want het is veilig om te blijven waar je bent en wat je kent. Maar dan blijft die droom een droom.

Bekijk de video eens: welke droom jaag jij na?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *