Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Genieten van kleine dingen. Stilstaan bij dingen die heel gewoon lijken. Verwonderen. Ik vind het heerlijk. Zelf stond ik er nooit zo bij stil, tot ik op insta een keer een berichtje kreeg bij een foto die ik gemaakt had. Een vergezicht over de es. Een prachtige plek, een plek waar ik graag kom. Even stil sta, naar de lucht kijk, de verte. Echt een beleving. De opmerking was ongeveer: “Wat mooi dat je kan genieten van dingen die zo gewoon lijken en het met ons deelt – want ik ga zelf ook weer anders kijken”.

Mooi.

Ik was me er eigenlijk niet eens echt bewust van dat ik het deed. Die mierenhoop, de kleine paddenstoel, het blad, de hommel met nectar, de mensen die langslopen, de wolken, de vergezichten, de momentjes dat ik naar de zon fiets of probeer die bepaalde kleurinval vast te leggen die mij fascineert. Ik ging anders kijken naar mijn insta account. En werd me er bewust van dat ik inderdaad op kleine dingen let. Even stil sta en geniet. Want dat is het mooie: door te genieten van die kleine dingen krijg je zo’n grote glimlach. Dat compenseert van alles wat je meemaakt op een dag, in je leven. Het klinkt zwaar, maar het verwonderen is zo leuk. En het delen is nog leuker! Want zulke momenten wil je gewoon delen, dat anderen daar ook bewust van worden, maar allereerst van kunnen genieten.

Een tijdje terug ontmoette ik iemand die dat genieten enorm waardeerde. En dat was zo bijzonder. Want eigenlijk genieten we te weinig. We razen door, we gaan maar door, nemen veel dingen voor ‘gewoon’ aan en staan niet snel meer stil bij mooie dingen. Mijn ervaring is dat mijn verwonderen in mijn omgeving soms als ‘overdreven’ wordt gezien, of als zinloos tijdverdrijf. Tenzij we op vakantie zijn en een kathedraal binnenstappen, of bewust een museum opzoeken en genieten van het verhaal van de kunstenaars. Zij vond het zo mooi en van haar kreeg ik het fascinerende boek ‘dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’. Allemaal wijsheden van een monnik. Over het leven, relaties, de liefde, vriendschappen. Over de dingen die je over het hoofd ziet omdat je er niet mee bezig bent, niet bewust van bent, of niet van geniet.

Het bewust opzoeken geeft een heel goed gevoel. En is iets wat ook blijft hangen. Waar je positief op terugkijkt. Je neemt bewust de tijd, de rust. Terwijl je het niet eens hoeft op te zoeken. Want het genieten en verwonderen zit in hele kleine dingen, die je thuis al hebt, of in de tuin, of in je omgeving. De vorm van je koffie crème laag, de trage druppels in je wijnglas, de mier die iets groots meesleurt, je kind wat met haar tong uit de mond intensief kleurt.

En als je daar bewust van wordt, dan verschijnt die glimlach.. en die is heel mooi! Heel waardevol!

Dus neem af en toe de tijd, al is het 1 minuut. Geniet, verwonder. Het gaat allemaal al zo snel… te snel. En: leer het je kinderen. Ga samen kijken – zoals vanavond mijn dochter een mierenspoor ontdekte. Ik moest meekomen – en we hebben samen genoten. 🤗

en geniet samen – vind iemand waarmee je kan genieten – dat is het mooist 🤗😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *