Deel wat jou een goed gevoel geeft

Muziek. Ik ben er gek op, ik heb daar al eens eerder over geschreven. Vanochtend bekeek ik een mini college van Erik Scherder die ook weer aantipt hoe belangrijk muziek is, juist ook in deze tijd.

Het is trouwens een aanrader om zijn filmpje te bekijken. Het gaat over het omgaan met stress door het thuiszitten en het geeft mooi inzicht wat je kan doen om die stress te verminderen.

Check mijn artikel op Linkedin: https://www.linkedin.com/posts/michielmasselink_waarom-krijg-je-stress-van-thuiszitten-activity-6759724770754863104-UoEK

Of bekijk het filmpje hier:

Goed, terug naar de muziek.

Het toeval wil dat Erik ook het belang van muziek weer benadrukt. Nou ja, toeval bestaat niet en dat blijkt ook wel weer: ik heb vorige week een idee gelanceerd rond muziek: een gezamenlijke playlist.

De hier-word-ik-vrolijk-van-playlist

In april heb ik een boekenkastje in elkaar getimmerd en mooi neutraal groen geschilderd. Er werd schamper gereageerd op het idee maar dat motiveerde me juist om het zo snel mogelijk in elkaar te zetten. In deze tijd van de lockdown is eenzaamheid echt wel een ding. En als dan de bieb ook nog eens dicht is, kan de wereld best klein worden. Een boek inspireert. Lezen inspireert. Het verzet je gedachten, je kan los met je fantasie. En, zoals Erik benoemt, het activeert je frontale lob, waardoor je minder stress ervaart. Dat wist ik dan weer niet.

Met de boekenkast wil ik mensen inspireren. Boeken laten halen en plaatsen. Welk boek spreekt jou aan en zou je willen meegeven. Zo lees je ook eens genres waar je normaliter misschien niet eens aan gedacht hebt.

Twee keer zijn er mensen naar me toe gekomen die juist dat benoemden. Dat ze het zo fijn vonden, echt geïnspireerd raakten door de verschillende auteurs en genoten van steeds weer nieuwe titels. Dat is zo mooi, daar doe ik het voor!

Vorige week kwam het idee eens op om zoiets ook met muziek te doen. Het is een uitdaging, want muziek is echt abstract. Ik bedoel: ik kan natuurlijk een nieuwe kast timmeren en vol stoppen met cd’s of lp’s, maar ik denk dat dit niet van deze tijd is. Sterker nog: mijn kids weten nauwelijks wat je kan met een cd-tje. En ze waren afgelopen nazomer helemaal verrast toen ze een langspeelplaat zagen draaien. Dus wil ik mensen bereiken, dan moet dat digitaal.

En zo is de Spotify gedeelde playlist ontstaan!

Gevoel

Muziek geeft je een gevoel. Deels door de muziek zelf (in mineur of majeur) maar ook door de herinneringen die je hebt aan de muziek. In de tijd dat je heel verdrietig was, of heel erg verliefd. De muziek die je herinnert aan een persoon, een situatie. Alles wordt vertaald naar gevoel.

En wat geeft je dan een goed gevoel? Dat is een rekbaar begrip. Want binnen het muziekgenre kan je van alles bedenken. De een wordt razend enthousiast en blij van muziek De Pedaalemmerdoorzakkers, terwijl een ander dat vreselijk vindt en juist los gaat op Mental Theo of een mooi klassiek stuk.

Inspiratie

Alles draait hier weer om inspireren. Inspireren met een filter noem ik het maar. Want ik roep iedereen op om één of meerdere nummers te plaatsen op de playlist wat hen een goed gevoel geeft. Waar de glimlach door verschijnt, waar je door gaat bewegen, dansen. Even die somberheid vergeet, je gaat stralen.

Dat gevoel: dat wil je toch delen! En het mooie is: als je de playlist bekijkt, dan zitten er echt nummers bij waar jij je niets bij voor kan stellen. Maar wellicht ook nummers die jou raken, of hetzelfde vrolijke goede gevoel geven. Kopieer die gewoon naar je eigen playlist of bieb. En zo heb je weer nieuwe geluid!

Van de week kreeg ik een privé berichtje op LinkedIn. Een persoon vond het initiatief geweldig, maar durfde geen nummer te plaatsen. Want ze vond het eng, want wat zouden anderen er wel niet van vinden. Ik heb haar verteld dat ik het ook eng vond, want voor hetzelfde geld slaat het totaal niet aan en denken mensen: daar heb je hem weer met een maf idee. Maar ik doe het omdat ik er in geloof. Dat het een steentje, al is het een kleintje, mensen helpt. Ze was verbaasd maar het zette haar wel over die drempel heen.

Playlist

Vorige week heb ik een abonnement genomen op Spotify en heb ik een gedeelde playlist gemaakt. Een playlist waar iedereen die op Spotify zit nummers op kan delen.

We zijn een kleine week verder. Ondertussen zijn er al 11 bijdragers, 10 volgers en is er 4 uur aan muziek geplaatst! Eerlijk: het kan mij niet snel genoeg gaan, maar dat is mijn handicap 😉

Mijn oproep: Wat is jouw favoriete nummer waar je die glimlach van krijgt. Waar je vrolijk van wordt, die je doet denken aan mooie mensen, dingen of ervaringen. Waarbij je teruggeworpen wordt naar dat ene mooie moment. En deel dat.

Doe het – voor de ander. Want iedereen kan een goed gevoel gebruiken..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.