De Paulien Cornelisse podcast

Als je van ‘de taal’ bent, dan zeg ik hieronder niets nieuws. Want dan ken je de boeken van Paulien Cornelisse. Ik vind het heerlijk om met taal bezig te zijn. Al is mijn schrijfkunst verre van taalkundig, ik geniet van taal.

Paulien Cornelisse heeft een tijd terug (2009) een geweldig boek uitgebracht: “Taal is zeg maar echt mijn ding.” Het boek was ontzettend populair en is in 2018 verfilmd.

Paulien Cornelisse schrijft over taal. Niet over hoe het zou moeten, of hoe verschrikkelijk het is dat er mensen zijn die ‘groter als mij’ zeggen. Nee. Het gaat over taal zoals die op dit moment gesproken wordt. Dat is soms walgelijk, en soms aandoenlijk. Wat volgens Paulien Cornelisse in ieder geval vaststaat, is dat mensen bíjna nóóit zeggen wat ze bedoelen. (‘Als ik even heel eerlijk ben’ lijkt de opmaat tot vriendelijk commentaar, maar is meestal de inleiding tot keiharde kritiek onder de gordel). Veel mensen vinden dat wij ons vooral door het gebruik van taal onderscheiden van de wilde beesten. Paulien Cornelisse ziet taal niet als een teken van civilisatie, maar meer als een voortzetting van omgangsvormen uit de oertijd. We zijn nog steeds bezig elkaar te vlooien en tegen elkaar te gillen, alleen doen we dat nu op een veel ingewikkelder manier. Je hebt ook mensen die niet willen toegeven dat de discussie inmiddels een ruzie aan het worden is. Die zeggen bijvoorbeeld: ‘Grappig dat je dat zegt,’ terwijl het helemaal niet grappig is.’

Begin dit jaar werd ik door een hele goede vriendin gewezen op haar podcast. Ze was toen net bezig met “Taal voor de leuk”. Ik heb me geabonneerd en ben verslingerd geraakt.

Dus de tip geef ik graag door! Heerlijk voor onderweg of als je ‘s avonds van je glas wijn geniet in je tuin en naar de maan kijkt 🤗

https://podcasts.apple.com/nl/podcast/de-paulien-cornelisse-podcast/id1484996445

Posted in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *