De elektrische fiets

heeft 1 nadeel… je kan niet harder dan 27 kilometer per uur… en dan moet je omdenken.

In de zomer heb ik met mijn dochter ‘proef gefietst’ : met 2 verschillende fietsen zijn we naar Meppel gefietst. Het was bere gezellig, want haar mond heeft de neiging om aan te gaan ‘s ochtends en dan niet meer te stoppen.

Maar goed, al keuvelend ontdekte ik dat ik het elektrische fietsen niets aan vindt. Ik vind het daarentegen wel ‘magisch’: je hoeft de pedalen alleen maar rond te laten gaan, zonder echt te trappen en je gaat al 25 kilometer per uur. Dat is ook gelijk mijn puntje van kritiek: het is dodelijk saai. Maar dat ligt aan mij, want ik ken volksstammen die er van genieten.

Ik heb de ondersteuning ook maar uitgezet en heb op eigen kracht heen en weer gefietst. Dat is wel weer een pluspunt van deze fietsen: ze fietsen als gewone fietsen: als je de computer aan laat staan. Zonder computer is het zwaar.

Maar goed, daarom schrijf ik dit epistel niet. Want je mindset moet veranderen.

Huh?

Ja, dat realiseerde ik mij toen ik mijn zoon uitzwaaide. Hij heeft, uiteraard, ook een elektrische fiets 🙄 en moest zich haasten om de trein in Beilen niet te missen. Dat is een half uur fietsen. Nu is het zo, dat je met een gewone fiets, even een tandje erbij kan doen en met het zweet op de rug de trein haalt. Nu is het zo: gaat de trein om 7:52 uur en vertrek jij om 7:23 uur? Dan weet je bij voorbaat al dat je die ene minuut nooit meer goed gaat maken. Je hebt gewoon een maximum van 27.

Vanochtend ervoer ik hetzelfde: ik had mijn jongste naar school gebracht op de fiets van mijn zoon. “Dan gaan we lekker hard pap!” – doodeng, maar reuzeleuk – terwijl ik haar duw. Op de terugweg zag ik de ROVA (vuilniswagen) en bedacht me dat ik de container niet buiten gezet had. En ja hoor, even versnellen… zit er niet in…

Dus elke vorm van uitdaging, de drive om op tijd te komen, kan je gelijk laten varen. Geef maar op. Je komt-toch-te-laat.

En dat gevoel, machteloosheid, accepteren. Dat zit niet in mijn aard.

De volgende keer breng ik haar gewoon weer op een gewone fiets met 3 versnellingen. Dan maar wat zweet op de rug.

🙄
🙄

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.