De dans met corona

bron pickpic

De NOS heeft weer een interessante vlog gemaakt over het corona virus met een pakkende titel: “vieren we samen Kerst?”

Een serieuze overdenking. Voor sommige mensen een heerlijk vooruitzicht, voor anderen een drama.

In de explainer wordt de exponentiële groei uitgelegd, het item waar ik laatst over schreef. En toegegeven: de explainers van de NOS zijn heel mooi gemaakt.Het interessante is dat, als je de cijfers naast elkaar zet, je een vorm van exponentiële groei kan zien. En als je de cijfers doorrekent dan zie je een heel slecht scenario.

Wat de NOS goed doet, is om ook te kijken naar de exponentiële krimp. Welke R-waarde is nodig om het virus onder controle te krijgen op welke termijn.

Alleen is het niet zo eenvoudig. Het is meer dan alleen een wiskundige formule.

Er is nog de factor gedrag. Ik had het er net over met een vriend van me: hij verlangt enerzijds naar een lockdown, maar vreest dat Nederland dan totaal in opstand komt. Ik weet het niet. Ik denk wel dat veel mensen klaar zijn met de halve maatregelen en de grenzen op blijven zoeken. Maar aan de andere kant hebben ook steeds meer mensen te maken met het virus: in hun omgeving bij familie, vrienden of collega’s. Er is angst, het virus is sinds maart het gesprek van de dag. En het blijft rondwaren.

Het blijft rondwaren. Corona zal niet verdwijnen. Sterker nog, geef het de tijd en er zal weer een nieuw virus de kop opduiken. Dat heeft de geschiedenis wel geleerd. We zullen ermee om moeten leren gaan.

In het item wordt gesproken over : ‘de dans met het virus’. Ik vind het een treffende beeldspraak. Want als je danst, draai je om elkaar heen, je volgt en leidt, je voelt elkaar, je kijkt elkaar in de ogen.

Dat is wat we zullen moeten doen: dansen, want vernietigen of uitbannen is niet mogelijk. Dans, dans dans.

En ik ben gek op dansen – wie danst met mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *