De corona test

Het is zover… vandaag is hier de eerste coronatest afgenomen. M’n zoon was echt niet fit en toen ik school belde dat hij ziek thuis bleef vandaag kreeg ik 10 minuten later een mail met een heel relaas. Kort samengevat: balen, maar hij komt niet terug op school zonder negatieve corona uitslag.

Kak – daar sta je dan. En als je alle berichtgeving leest kan het dagen, soms wel een week duren voordat je een afspraak hebt voor een test.

Het stomme is: mijn dochter is gisteren naar huis gestuurd omdat ze snotterig was. 25 kilometer fietsen, een kwartier les, en weer een uur terug. En vanochtend? Niets aan de hand en ze was weer van harte welkom op school.

En hoe moet je überhaupt handelen? Thuis? Moet ik ook in quarantaine? De GGD is daar duidelijk in. 1,5 meter afstand van de te testen persoon en hem/haar thuis houden. Pas bij koorts of benauwdheid allemaal in quarantaine.

De GGD was onbereikbaar. Ik twijfelde om gewoon niets te doen en hem morgen weer naar school te laten gaan. Het af te doen als ‘niets’ en het op de spits drijven: dit weekend heb ik een fietsweekend met mijn fietsvrienden in het mooie Vijls waar ik al maanden naar uitgekeken heb en zag het als sneeuw door de zon verdwijnen. Maar dat is hypocriet en egocentrisch. Gedachte uit en gaan voor zijn en het nationale belang.

Even later zag ik een commerciële aanbieder: ook bij mij in de buurt (Meppel) en de kosten vielen mij mee: 100 Euro, en als ik meer mensen wilde laten testen kostte het 50 Euro p.p. En ik hoefde niets te plannen, ik kon gewoon de teststraat inrijden. Binnen 8-16 uur zou de uitslag volgen.

Ik moest denken aan de kinderopvang en onderwijs organisaties. Als een test 50 Euro kost, dan is dat qua loonkosten een halve dag werken. Dan is het lucratief om medewerkers zo’n commerciële test te laten doen ipv een week thuis blijven en die week vervanging regelen. Ergens klopt de publieke markt niet.

M’n zoon mocht kiezen: een neusswab of 30 seconden gorgelen in een zoutoplossing. Hij had heel YouTube al afgezocht en koos voor het gorgelen.

En nu… is het wachten. 1,5 meter afstand houden. Hij is echt niet fit, maar dat is de ellende tegenwoordig: de verkoudheid komt op maar je kan niet meer ‘gezond’ verkouden zijn.

We zijn de grip kwijt. De overheid is de grip kwijt. Het was te overzien tijdens de lockdown, maar nu begint het chaotisch te worden. Ik vrees voor hoe het zich verder ontwikkelt. De verdraagzaamheid, de grip op het virus..

Dit zijn geen leuke tijden. Sterker nog: ik vond de lockdown erg, maar ik vind dit vele malen erger.

En straks? Als er een vaccin is? Dan begint de discussie opnieuw. De overheid kan niets verplichten, maar openbare ruimtes wel: dus wie laat je toe en wie niet? Of het gaat om een onderwijs instelling, kinderopvang, theater of restaurant. Ik vrees dat we het diepte punt nog niet gehad hebben.

En ondertussen wacht ik, houd ik afstand, eet ik maar buiten met de kids en hoop ik zo dat de uitslag negatief is.. voor hem.. en toch ook wel voor mijn weekend… dan maar een beetje egocentrisch.

Geplaatst in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *