Confidence..

Vertrouwen. In de zin van hebben. Niet geven of kunnen. Ik vond deze quote zo treffend herkenbaar.

Want daar draait het vaak om: “Wat zullen anderen over mij zeggen”, “wat zullen anderen van mij vinden?”, “als ik dit doe, hoe zou men daarop reageren?”. Geredeneerd uit angst, niet uit vertrouwen. Angst om buiten de groep te vallen, angst om reacties te krijgen.

Deze spreuk ontdekte ik gisteravond en vanochtend ging het bij Bregman over sociaal gedrag: hoe wij als mensen handelen als sociale kudde dieren. Niet toevallig.

Ik ben er van overtuigd dat het je veel op kan leveren als je anders kan redeneren. Het is wat Amy Cuddy ook zegt in haar TED Talk. Je hebt invloed op je eigen handelen, op je eigen gedrag. Het kan je vertrouwen geven, bevestigen en zo uitbouwen. Zonder dat jij je druk hoeft te maken om anderen.

Of zoals admiraal William McRaven zegt: “als je de wereld wil veranderen, begin dan met je bed op te maken”:

Het zijn kleine dingen die je kunnen helpen. Die je vertrouwen geven, ook al loop je uit de pas. Vertrouwen dat het goed met je gaat als je het doet.

Ik zie voorbeelden om me heen van mensen die dat doen, die ergens voor gaan, ergens in geloven en zich niet direct iets aantrekken van wat anderen vinden. Hoe moeilijk het soms ook is.

En ik zelf? Vroeger viel ik liever niet op, liep ik in de pas. Dat veranderde gaandeweg. Maar dat betekent nog niet dat ik altijd het vertrouwen heb dat ik iets kan. Als ik dan maar wel het vertrouwen krijg. Ik spring in het diepe en probeer te zwemmen. Of zoals het kaartje wat ik vorig jaar kreeg. Want dingen buiten je comfort zone doen, kan ook betekenen dat je iets gaat doen wat anderen ‘raar’ kunnen vinden.

En als je op het randje staat… naar beneden kijkt… dan moet je vertrouwen dat daar beneden Unicorn Paradise is. En geloof me: 9 van de 10x doe ik een stapje terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *