Berichten moe

Ik zag vandaag een reclame van Ben – #onderdeduim

Het triggerde mij – want sinds de komst van de smartphone zijn de communicatiekanalen enorm gegroeid. In de tijd van de Nokia’s was het vrij overzichtelijk. Je had SMS op je telefoon en mail op je laptop/pc en post its van collega’s die je op je bureau vond de volgende dag.

Met de komst van de smartphone was het al handig dat je je mail kon lezen, maar onbewust groeide het aantal communicatiekanalen: Twitter, Facebook Messenger, Whatsapp maar ook Instagram, Wordfeud, Skype, Signal, Google Hangout en ga zo maar door.

In de opleiding die ik gaf, besteedde ik ook 1 module aan gestructureerd werken – of beter: Slimmer werken. Volgens de methode van David Allen – Getting things done. Frankwatching heeft er wel een interessante blog over geschreven: https://www.frankwatching.com/archive/2007/03/27/getting-things-done-en-web-20/

Uit 2007 – maar het werkt nog steeds. Als het bij je past. Want de manier is mooi, maar werkt niet voor mij. Het maakte deelnemers wel bewust en sommigen hebben de methode ook helemaal omarmd. Maar ik kan me het niet voorstellen: 3 of 4 mappen in je mail. Sinds ik gmail gebruik heb ik helemaal geen mappen meer. Want ik ontdekte in mijn Outlook dat ik zo’n uitgebreide mappenstructuur maakte dat ik alsnog de zoekfunctie moest gebruiken.

Er zijn mensen die gek worden van de rode bolletjes. Elk rode bolletje wat verschijnt moet weg. Elk rood bolletje veroorzaakt onrust. De tip van Ben is voor deze mensen dan ook perfect. Geen notificaties aan.

Helaas zal het voor een groot deel van de mensen geen oplossing zijn, omdat ze bang zijn dat ze toch iets missen. FOMO, Fear of missing out.

Fear of missing out is trouwens een reuze interessant psychologisch kenmerk.

FOMO

Als je even in FOMO duikt, zie je veel verschillende artikelen EN oplossingen tegen dit effect. Het wordt als een negatieve karaktereigenschap gekenmerkt.

Zo is te lezen:

Vanwege de link met social media wordt FOMO vaak geassocieerd met millennials, de generatie die is opgegroeid met een smartphone in de hand. Maar in feite kan iedereen er last van hebben. De gevoeligheid ervoor hangt samen met bepaalde persoonlijke factoren, ontdekte de Britse psycholoog Andrew Przybylski in 2013. Wie hoogt scoort op FOMO blijkt minder gelukkig en minder tevreden met zijn leven te zijn. Ook voelen hoogscoorders minder controle over hun leven en minder verbondenheid met anderen dan mensen die laag scoren op FOMO. En juist die hoogscoorders zitten vaker op social media.

Duidelijk is wel dat FOMO samenhangt met onzekerheid en ontevredenheid, én met de drang om constant social media te checken. Volgens de Amerikaanse hoogleraar psychologie en gedragseconomie Dan Ariely heeft die aandrang alles te maken met de angst voor spijt, vooraf en achteraf. ‘Als je niet weet dat er een leuk feestje is, dan is er niks aan de hand’, vertelt de wetenschapper in een YouTube-filmpje. ‘Maar als je het op social media achteraf wél ontdekt, voel je spijt. Dan denk je: waarom heb ik niet een half uurtje eerder of gisteren op Facebook gekeken, dan had ik het niet gemist.’ Met als gevolg dat je geen informatie wilt missen en continu de statusupdates checkt.

Nieuwsgierig? Doe ‘de’ test: https://quiztest.nl/q/128-gn-fomo-personality

Rode bolletjes

Dit is mijn beginscherm. Ik hoef die FOMO test niet te doen.. dat is wel duidelijk 🙈🤣

Mijn privé mailbox is een bedroevende vuilnisbelt. Ik probeer mezelf regelmatig af te melden voor nieuwsbrieven, maar mijn google alerts stromen dagelijks binnen, en ik schat zo in dat 9 van 10 mailtjes niet het lezen waard zijn. Sterker nog: het meest interessante zijn de mailtjes dat een pakketje onderweg is. Ik communiceer privé nauwelijks nog per mail. De teller staat dan nu ook 11240 ongelezen berichten. Eens in de zoveel tijd selecteer ik ‘alles gelezen’ en dan staat de teller weer even op 0. Mijn werkmail? Die is dagelijks bijgewerkt.

Maar ik merk dat de kanalen bij mij ook overstromen. Na een dag werken is het niet gek als mijn whatsapp teller boven de 90 staat. En ook daar komt het mappen gevaar om de hoek: het zijn niet zozeer de persoonlijke berichten (hooguit een paar van mijn kinderen) maar de groepen waar ik in zit. En ik merk dat Whatsapp een soort mailbox wordt, waar ik doorheen scan en het verder negeer. Die teller loopt ook op. En tussen al die berichten zit dan soms een vraag of actie die ik de laatste tijd steeds meer over het hoofd zie.

Het zijn vaak de berichten om logistieke dingen af te stemmen. Niet eens zozeer de persoonlijke gesprekken, even de vraag hoe het is.

Hier kan GTD niet tegenop. Het wordt tijd voor een versie 2.0 of 3.0. Want ik merk aan mezelf dat ik wel behoefte heb aan wat stroomlijning.

Ik zou graag naar een platform gaan waar geen groepsgesprekken mogelijk zijn. Desnoods naar de berichten app van Apple, of het gebruik van Signal. Waarbij de communicatie 1 op 1 is. Dat geeft mij overzicht en helderheid: want ik begin onderhand wel berichten moe te worden en daar zit een gevaar in. Het gevaar dat ik berichten die wel persoonlijk aan mij gericht zijn, over het hoofd zie.

De massa krijg je niet zover om de berichten app te gebruiken, of een app als Signal te installeren. Sterker nog: ik heb wel eens een berichtje gestuurd naar een fanatiek mobiele gebruiker, maar ik moest het bericht later nog via de whatsapp versturen, want hij had de berichtenapp ergens verstopt omdat hij deze toch nooit gebruikte.. 🙈

Ik gebruik nog steeds whatsapp als belangrijkste communicatiemiddel – maar wat ik al schreef: bij mij zijn de berichten 9 van de 10 keer van logistieke aard of om iets af te stemmen. Maar wil ik echt iemand een berichtje sturen, privé, in alle rust, dan valt het me op dat ik Instagram erbij pak. Om even bij te praten. Al is dat ook al weer maanden geleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *