Autodidact

Ha, bijna weekend. Ik heb een uitvoerige voorbereiding klaarliggen. Tijdens het printen ben ik nog even verder gegaan met De Kennisdelers – nou ja, verder: Ik ben iemand die vaak om de hete brij heen draait. Ik verkondig bij mijn deelnemers altijd :”Slik de kikker” – maar zelf mag ik dat ook wel vaker doen. Vroeger deed ik dat al met alle telefonische acquisitie gesprekken. Afspraken maken, 20 op een dag. Ik had er zo’n hekel aan, maar na 9:00 uur was dat achter de rug en kon ik buiten ‘spelen’.

Ik moet met De Kennisdelers de puntjes op de ‘i’ zetten. En dat is mijn valkuil, dat zijn de details en dat schiet het minste op. En ik ben van de grote lijnen.. Dat is het nadeel dat ik zoiets alleen optuig. Het duurt langer dan gepland. Vooral als er geen echte deadline is. 🙈 En en eigen gemaakte deadline geldt niet. Dus.

Dus.. ben ik tussen het printen door van mijn materialen bezig met het ontwerpen van een sticker. Nou ja, die had ik al ontworpen, maar ik wilde ‘m met een transparante sticker op mijn MacBook krijgen. Zodanig dat de appel ook in het logo verwerkt wordt. Leek me passen.. beetje Newton erbij 🤣 En zodanig dat de uil er een hap uitgehaald had.

Saillant detail: de uil is in dit logo gedraaid. Dat zijn leuke details voor mezelf. 🤗

Leuk verhaal Michiel – maar dit gaat nergens heen.

Nou, ja, niet helemaal: ik stond voor een grote opgave: ik moest contourlijnen om het logo aanmaken in een bepaalde PMS kleur. Dus ik kreeg mijn ontwerp net zo hard terug van mijn drukker met de opmerking: inleveren met contourlijnen in PDF.

Contourlijnen.. het is eigenlijk 1 lijn.. bestaande uit een steunkleur die niet gedrukt wordt maar gebruikt wordt om te snijden.

En daar zat ik. Ik heb al aardig wat van Photoshop en Illustrator zelf aangeleerd maar dit was weer zoiets.. Het mooie is: ik moet het aanleveren. Hoe dan ook. Want de order is geplaatst. Normaliter zou ik misschien afhaken en denken: “ja doei, ik zoek wel een andere oplossing”. Dus zoals ze in Drenthe / Twente zeggen:”Met de kloten voor het blok”. Geen idee wat het betekent maar het lijkt me geen pretje.

Nu heb ik al sinds woensdag gezocht hoe ik het beste contourlijnen kon maken. In de tutorials gaat men namelijk overal uit van 1 vorm. Bijvoorbeeld een hartje. Tja, dat kon ik eenvoudig reproduceren. Grappig detail is dat men daarvoor een blauw hart gebruikte 🙃 (beroepsdeformatie). Mijn logo is uiteraard weer gecompliceerd. 🤨 Ik heb van alles geprobeerd, tussen de bedrijven door. En vanochtend stond ik op het punt om op te geven. Wat? Ja, ik dacht. Ik trek er een rechthoek omheen, maak dat ding in de steunkleur en ik knip er zelf wel een vormpje van als ie afgeleverd wordt. De sticker is tenslotte transparant.

En toch… toen ik vanmiddag de bomen zat te printen, zat me dat niet lekker. Dat was wel erg makkelijk opgeven. Ik zag een oplossing in vormen die ik om het logo heen maakte, zonder scherpe hoeken (de kop van de snijmachine is 6 mm!) en dan moest ik die vormen met elkaar verbinden. Er dan vervolgens een PMS lijn van maken, dat is een eitje, dat had ik eerder al ontdekt.

En zo kwam ik per deeloplossing bij de uiteindelijke oplossing. Vanaf nu kan ik elk logo, elke vorm, ALLES voorzien van een contourlijn. 🤗 Mijn leven is (bijna) compleet.

Autodidact.

Ik heb redelijk wat opleidingen gevolgd. Af en toe verplichte nummertjes, af en toe vrije wil. Maar veel, heel veel leer ik mijzelf aan. Trial en error. Zo is het met gitaarspelen begonnen, maar ook alles op de computer of leren training geven. Ik heb een bepaald doel en dat wil ik halen. Soms gaat het makkelijk, soms gaat het heel moeilijk en vaak genoeg moet ik afhaken. Waarna ik het stiekem toch nog weer op een andere manier probeer. Misschien is het mijn handicap dat ik mensen niet snel vraag om te helpen. Maar het is elke keer weer een overwinning als ik een nieuw nummer kan spelen, een klus geklaard heb of een contourlijn heb leren maken 🤗

Zelf doen.

Ik heb ooit geprobeerd cursussen te volgen. Maar ik merk dat zoiets voor mij niet werkt. Ik kan die stapjes niet volgen. Dat gaat mij te langzaam. Het is net als bij een ingewikkeld apparaat. Ik probeer het eerst, en als ik er niet uitkom blader ik door de gebruiksaanwijzing naar het deel tot ik het bijna niet meer snap. Zo dicht mogelijk bij het doel. En lukt dat ook niet, dan ga ik weer wat alinea’s terug. Ik leer mezelf aan wat ik nodig heb aan kennis. En deels is dat hartstikke naïef: want er zijn bepaalde wetmatigheden die heel wat ellende kunnen voorkomen. Zo ben ik heel handig geworden in het aanleggen van Electra en water, maar dat heeft heel wat materiaal, tijd, lekkage en schokken gekost. Als ik de basis geweten had, dan had ik dat allemaal kunnen voorkomen en ging het allemaal een stuk sneller. Maar ja, zo’n cursus moet je weer inplannen en voor je op het niveau bent waarop je wil werken, is de klus al geklaard door een aannemer omdat het allemaal te lang duurt. Dat soort dingen.

Ik ben trots op mezelf – ik krijg ondertussen een melding dat de drukker helemaal tevreden is en de sticker in productie wordt genomen – hoe koel is dat! 🤗

Dus iemand die Photoshop of Illustrator wil leren? Ga ermee aan de slag, en kom je er niet uit, bel mij 🙂 Misschien weet ik het ook niet allemaal, maar we komen er zeker uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *