As de liefde mar blef winnen

Daniel Lohues componeerde dit nummer en is terug te vinden op zijn solo album: “Allenig II”. Ik volg Lohues al sinds de eerste nummers van SKIK en sinds hij solo is raakt hij steeds meer snaren. Hij zingt over het dagelijks leven, de ups en downs, de verwondering, over het gevoel. Soms zwaar, soms luchtig. Het mooie is dat hij zorgvuldig zijn woorden kiest en zo zijn de teksten al mooie poëzie zonder er muziek bij te hoeven horen.

De muziek draagt bij aan het gevoel en de beleving, en dat is bij Lohues heel sterk.

Maar goed, daar wil ik niet heen. Wat ik bijzonder vind, is de uitvoering. Je ziet de mensen genieten, erin op gaan. Ze doen het niet omdat het een verplicht nummertje is, ze doen het om het gevoel te delen waar iedereen mee zit en willen iets betekenen voor de anderen.

Hoe mooi is het, als je dat kan met iets waar je heel lang voor geleerd hebt. Want de de weg naar uiteindelijk deze opname is heel lang geweest. Zouden mensen daar ooit over nadenken? Of deze muzikanten zelf ooit op terugkijken?

Dat kost ontzettend veel doorzettingsvermogen. Het is net als bij topsport. Je maakt meters en je valt weer terug. Je hebt een doel voor ogen, maar is dat wel haalbaar? Je wil iets bereiken maar wat zijn andere factoren die afleiden, of zorgen dat het heel lastig kan worden je doel te halen?

Mijn dochter heeft 2 jaar piano gespeeld. Door de corona is dat nu helemaal stil komen te liggen. En ik vind dat zo jammer, want ze maakte al de mooiste nummers: ok, voor haar niveau, maar ik genoot ervan. Een vriendin van mij kan het ook zo mooi – ik heb haar eigenlijk nooit gevraagd waarom ze het niet verder oppakt. Want muziek doet wat met mensen. En het willen leren, het leren bespelen is een lange weg. En ik kan het zeggen met mijn 2 blokfluitdiploma’s 🙈 Dat was een verplicht nummertje, toen ik die gehaald heb, heb ik nooit meer iets met muziek gedaan, tot ik zelf de gitaar ontdekte. En dat is blijven liggen, omdat het ‘stoorde’ in huis.

Mijn jongste dochter speelt al 1,5 jaar de saxofoon. Ze heeft er zelf voor gekozen. En eindelijk heb ik haar laten ervaren hoe leuk het is om te oefenen – om te ervaren welk resultaat je krijgt. En zo is de laatste weken echt bezig en vertelt ze trots aan haar leraar hoe vaak ze oefent.

En ze heeft nog een hele lange weg te gaan. Maar dan.. als je dan op een punt komt dat je je gevoel in een instrument kan leggen, en daarmee mensen kan raken.. dan is die lange weg het meer dan waard geweest.

Geniet van de uitvoering. Hieronder de poëzie… Met in het bijzonder de laatste 2 regels.

Zolang de Oostenwind blijft weien
Zull’n de blader’n blieben vall’n
Zolang de boer’n blieben zaaien
Zal de molen blijven dreien
Zolang de zunne maar blef schien’n
Kom der bloem’n uut de knop
Zolang de kippen blijven leggen
Komen kuuk’ns uut de dopZolang ‘t vuur zal blieben branden
Schiet’n vonk’n noar de sterr’n
Zolang de zee rolt op de strand’n
En der wark komt uit de handen
Zolang de kinder maar blie’m zing’n
Komt ‘t allemoal wel goedZolang de lente maar blef komm’n
En dan de zomer
En dan de herft
En as de winter maar blef dromen
Van neie blader’n aan de bomen
Zolang de Moane maar blef zorgen
Veur zilver’n licht
En eb en vloet
En als de liefde moar blef winnen
Komt ‘t allemoal wel goed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.